Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH, NA PODRUČJU TREBINJA I BILEĆE UHIĆENE DVIJE OSOBE OSUMNJIČENE ZA RATNI ZLOČIN

06.11.2015. 15:32

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e, na području Trebinja i Bileće locirali su i lišili slobode osumnjičene:
- Grubačić Miodraga, rođenog 14.02.1964. godine u Bileći, državljanina BiH, i
- Đajić Iliju, rođenog 06.11.1971. godine u Bileći, državljanina BiH.

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH, NA PODRUČJU TREBINJA I BILEĆE UHIĆENE DVIJE OSOBE OSUMNJIČENE ZA RATNI ZLOČIN

Treći osumnjičeni nalazi se u bjekstvu i policijski djelatnici SIPA-e i partnerskih agencija za njim intenzivno tragaju.

Istodobno sa lišenjima slobode, izvršeni su pretresi stanova i objekata koje osumnjičeni koriste.

Navedene osobe su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičene su da su na području Bileće, tijekom 1992. godine, počinile kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. KZ-a BiH.

Oni su osumnjičeni za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Bileće, Nevesinja, Trebinja, Gacka i drugih mjesta, njih više stotina, koje su bile nezakonito zatočene u logoru formiranom u okviru kasarne u Bileći.

Navedeni su osumnjičeni za teška mučenja i zlostavljanja zatočenika, premlaćivanja, nanošenja teških fizičkih i psihičkih ozljeda, seksualna zlostavljanja i ponižavanja, zastrašivanja i odvođenja na simulirana strijeljanja, držanja u nečovječnim uvjetima, usljed čega su, zbog uvjeta boravka u logoru i izostanka liječničke i medicinske pomoći, 4 osobe smrtno stradale, a veliki broj žrtava pretrpio je teške fizičke i psihičke ozljede, od čega i danas imaju posljedice.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti sprovedeni postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane sukladno zakonu.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba