Vijesti

SOLDO RADIVOJE (1963) SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU ZA KRIVIČNO DJELO RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA

06.11.2015. 15:15

Sporazum o priznanju krivice sa tužiocem Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH sklopio je optuženi:
-      Soldo Radivoje, rođen 11.08.1963 god. u Mostaru, nastanjen u Nevesinju državljanin BiH, ranije osuđivan.

SOLDO RADIVOJE (1963) SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU ZA KRIVIČNO DJELO RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA

Soldo je optužen da je za vrijeme rata u BiH, u vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike BiH i Vojske R Srpske, kršeći pravila međunarodnog prava protivzakonito zatvorio i prisilio drugo lice na seksualni odnos (silovanje), prisiljavao na prinudni rad, namjerno nanoseći velike patnje, povrede fizičkog integriteta i zdravlja, te je isto prisilio da promijeni vjeroispovijest.

U skladu sa sporazumom tužilac i optuženi su saglasni da se optuženom izrekne kazna zatvora u rasponu od četiri godine i šest mjeseci do šest godina.

Potpisivanjem sporazuma optuženi je u potpunosti priznao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret optužnicom Tužilaštva BiH od 24.08.2015. godine.

Sklapanjem sporazuma optuženi potvrđuje da izjavu o priznanju krivice sporazuma daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem.

Prilikom predlaganja kazne zatvora tužilac je imao u vidu način počinjenja djela, posljedice počinjenog djela, ponašanje optuženog nakon počinjenog djela kao i njegovo priznanje, spremnost da svjedoči u drugim predmetima ratnih zločina, a potom i zdravstveno stanje optuženog.

Optuženi će u skladu sa svojom izjavom o priznanju krivice dati izjavu o pokajanju žrtvi za počinjenje radnji za koje je priznao krivicu.

Oštećena je dala svoju podršku zaključenju sporazuma, te iskazala saglasnost sa predloženom kaznom.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba