Vijesti

ODRŽAN SASTANAK ZVANIČNIKA TUŽILAŠTVA BiH I HRVATSKE

05.11.2015. 14:22

U Tužilaštvu BiH održan je sastanak zvaničnika Tužilaštva BiH i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

ODRŽAN SASTANAK ZVANIČNIKA TUŽILAŠTVA BiH I HRVATSKE

Na sastanku su se glavni tužilac Goran Salihović, te rukovoditeljica i zvaničnici Posebnog odjela za ratne zločine sastali sa gospodinom Mladenom Bajićem iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i njegovim saradnicima.

Na sastanku je razgovarano o zajedničkoj saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina i prekograničnog kriminala, naročito u predmetima gdje se osumnjičeni, dokazi i svjedoci nalaze na području dviju država.

Procesuiranje ovih predmeta zahtijeva intenzivnu i kontinuiranu saradnju i stalne kontakte, radi dogovora i koordinacije.

Na sastanku je razgovarano i o predmetima ratnih zločina u kojima se osumnjičeni ili optuženi nalaze u Hrvatskoj, te potrebi procesuiranja ovih predmeta.

Već duže od decenije Državno odvjetništvo R Hrvatske i Tužilaštvo BiH imaju dobru i intenzivnu saradnju, koja se i dalje nastavlja u cilju uspostave vladavine prava.

Zaključeno je da je za ostvarivanje dobrih rezultata u krivičnom gonjenju počinilaca ratnih zločina od neprocjenjive važnosti regionalna saradnja između tužilaštava.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba