Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ ЈАЊЕ

27.10.2015. 14:56

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу која се односи на ратне злочине над жртвама бошњачке националности на подручју Јање, а којом су обухваћени осумњичени:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ ЈАЊЕ
  1. Богдановић Зоран, рођен 02.10.1960. године у Тузли, држављанин БиХ, налази се под мјерама забране.
  2. Ђокић Милан, звани „Мићо“, рођен 04.11.1950. године у Лопарама, држављанин БиХ, налази се под мјерама забране.
  3. Икић Љубиша, рођен 22.10.1952. године у Бијељини, држављанин БиХ, налази се под мјерама забране.
  4. Тришић Бранислав, рођен 25.12.1961. године у Бијељини, држављанин БиХ, у вријеме лишења слободе запосленик ОБА-е БиХ, налази се под мјерама забране.

Оптужени се терете да су за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ починили тешка кршења међународног хуманитарног права и поступали супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Они су оптужени да су, од 1992. до 1994. године, у својству припадника и командног кадра МУП-а РС, ЦЈБ Бијељина - Станице милиције Јања, учествовали у широком и систематичном нападу усмјереном против бошњачког становништва на подручју мјеста Јања и околних мјеста.

Они су осумњичени за незаконита затварања, претресе и хапшења цивилног бошњачког становништва на подручју Јање и околине. Незаконито привођене жртве су том приликом мучене, злостављане и премлаћиване, наношене су им тешке физичке озљеде, једно лице је од посљедица злостављања смртно страдало, а већи број жртава претрпио је физичке и психичке озљеде које су оставиле трајне посљедице на здравље жртава.

Осумњичени се терете да су лично и директно, сами и са другим лицима, учествовали у незаконитим привођењима, затварањима, премлаћивањима и злостављањима цивила бошњачке националности.

Усљед прогона становништва, свакодневним одвођењем, притварањем, мучењем и злостављањем, на том подручју стварана је атмосфера сталног страха за живот и сигурност бошњачког цивилног становништва, чиме је бошњачко становништво било принуђено да напусти подручје Јање плаћањем новчаних износа припадницима ВРС за прелазак према територији под контролом Армије БиХ или прелазак у Србију, а становништво које је остало у Јањи одвођено је на присилне радове у логор „Батковић“ или су кориштени као живи штит у борбама на Мајевици.

Оптужени се налазе под мјерама забране које им је изрекао суд, а које укључују забрану напуштања боравишта и забрану састајања са свједоцима или осумњиченим у предмету.

Ова оптужница прва је оптужница у правосуђу БиХ за ратне злочине на подручју Јање, а тужилаштво у оквиру оптужнице предлаже позивање 56 свједока и стручних вјештака, а приложено је више од 70 материјалних доказа.

Оптужени се терете за кривично дјело – злочини против човјечности из члана 172. КЗ БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba