Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU JANJE

27.10.2015. 14:56

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu koja se odnosi na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Janje, a kojom su obuhvaćeni osumnjičeni:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU JANJE
  1. Bogdanović Zoran, rođen 02.10.1960. godine u Tuzli, državljanin BiH, nalazi se pod mjerama zabrane.
  2. Đokić Milan, zvani „Mićo“, rođen 04.11.1950. godine u Loparama, državljanin BiH, nalazi se pod mjerama zabrane.
  3. Ikić Ljubiša, rođen 22.10.1952. godine u Bijeljini, državljanin BiH, nalazi se pod mjerama zabrane.
  4. Trišić Branislav, rođen 25.12.1961. godine u Bijeljini, državljanin BiH, u vrijeme lišenja slobode uposlenik OSA-e BiH, nalazi se pod mjerama zabrane.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH počinili teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni su optuženi da su, od 1992. do 1994. godine, u svojstvu pripadnika i zapovjednog kadra MUP-a RS, CJB Bijeljina - Stanice milicije Janja, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog pučanstva na području mjesta Janja i okolnih mjesta.

Oni su osumnjičeni za nezakonita zatočenja, pretrese i hapšenja civilnog bošnjačkog pučanstva na području Janje i okolice. Nezakonito privođene žrtve su tom prigodom mučene, zlostavljane i premlaćivane, nanošene su im teške tjelesne ozljede, jedna osoba je od posljedica zlostavljanja smrtno stradala, a veći broj žrtava pretrpio je tjelesne i psihičke ozljede koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava.

Osumnjičeni se terete da su osobno i izravno, sami i sa drugim osobama, sudjelovali u nezakonitim privođenjima, zatvaranjima, premlaćivanjima i zlostavljanjima civila bošnjačke nacionalnosti.

Usljed progona pučanstva, svakodnevnim odvođenjem, pritvaranjem, mučenjem i zlostavljanjem, na tom području stvarana je atmosfera stalnog straha za život i sigurnost bošnjačkog civilnog pučanstva, čime je bošnjačko pučanstvo bilo prinuđeno da napusti područje Janje plaćanjem novčanih iznosa pripadnicima VRS za prelazak prema teritoriju pod kontrolom Armije BiH ili prelazak u Srbiju, a pučanstvo koje je ostalo u Janji odvođeno je na prinudne radove u logor „Batković“ ili su korišteni kao živi štit u borbama na Majevici.

Optuženi se nalaze pod mjerama zabrane koje im je izrekao sud, a koje uključuju zabranu napuštanja boravišta i zabranu sastajanja sa svjedocima ili osumnjičenim u predmetu.

Ova optužnica prva je optužnica u pravosuđu BiH za ratne zločine na području Janje, a tužiteljstvo u okviru optužnice predlaže pozivanje 56 svjedoka i stručnih vještaka, a priloženo je više od 70 materijalnih dokaza.

Optuženi se terete za kazneno djelo – zločini protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba