Вијести

ОКРУГЛИ СТО О ПРИБЛИЖАВАЊУ РАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ И СУДА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА ОДРЖАН У БРЧКОМ

23.10.2015. 15:15

Представници локалне заједнице из прве руке су добили информације о раду и резултатима рада Тужилаштва БиХ те су упознати на који начин могу комуницирати са правосудним институцијама.

ОКРУГЛИ СТО О ПРИБЛИЖАВАЊУ РАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ И СУДА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА ОДРЖАН У БРЧКОМ

У раду округлог стола учествовали су представници удружења жртава ратних злочина, локалних институција власти, као и невладиних организација и медија из Брчког и околине.

Представник Тужилаштва БиХ, руководилац Одјела за односе с јавношћу, Борис Грубешић, говорио је о историји и настанку тужилаштва, унуташњој организацији институције, као и статистичким подацима и резултатима које је остварило Тужилаштво БиХ.

Представници локалних заједница информисани су да је Тужилаштво БиХ у историји подигло оптужнице против 511 оптужених из свих крајева БиХ, те да су до сада у око 82% предмета изречене осуђујуће пресуде у првостепеним и жалбеним поступцима.

На округлом столу учествовало је око 30 учесника, представника удружења жртава ратних злочина, локалних институција власти, сарадника невладиног сектора, а скупу су присуствовали и представници медија и средстава информисања.

Учесницима скупа презентовани су и резултати тужилаштва остварени у протекле двије године, уз напомену да су током 2013. и 2014. године, и у 2015. години, подигнуте оптужнице против 237 лица која се терете за ратне злочине и тешка кршења међународног хуманитарног права, што значи да је близу 50% оптужених за ратне злочине оптужено у протекле око двије и по године.

У локалним заједницама, које су врло заинтересоване за успоставу владавине права, ове активности реализују се како би се грађанима у свим крајевима БиХ представиле информације које су битне ради бољег разумијевања рада правосудних институција и агенција за провођење закона, као и начина комуницирања са овим институцијама.

Грађанима је појашњено да су они партнери агенција за провођење закона у процесу успоставе владавине права, те на који начин могу имати активну улогу у овом процесу, као грађани у улози свједока, оштећених или лица које пријављују кривична дјела.

Учесницима овог скупа презентована је сложеност рада на предметима ратних злочина, као и предметима организованог криминала, те потреба сарадње локалне заједнице са правосудним институцијама.

Такође, представницима локалне заједнице пружене су информације о активностима тужилаштва у процесу подршке жртвама и свједоцима.

Истовремено, овај скуп био је прилика да представници локалне заједнице поставе питања или изнесу своја запажања у вези с радом правосудних институција на нивоу БиХ.

Представници Тужилаштва БиХ радо се одазивају позивима да се сусретну са представницима локалних заједница у свим крајевима БиХ, како би их могли упознати са актуелним активностима које се проводе на јачању владавине права у Босни и Херцеговини, ради стварања што безбједнијег окружења за живот свих грађана БиХ.

Активности у локалним заједницама проводе се у оквиру пројекта који имплементира Хелсиншки одбор за људска права у Републици Српској уз подршку Амбасаде  Сједињених Америчких Држава у БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba