Vijesti

GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽIOCEM PRI MKSJ-u

20.10.2015. 13:13

TUŽILAŠTVO BiH RIJEŠILO JE SKORO SVE PREDMETE KATEGORIJE 2, A PREOSTALIH 5 BIT ĆE RIJEŠENO DO KRAJA GODINE - ISTAKAO JE NA SASTANKU GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH GORAN SALIHOVIĆ

GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽIOCEM PRI MKSJ-u
GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽIOCEM PRI MKSJ-u

Na sastanku glavnih tužilaca, tužilac Salihović upoznao je kolege iz Haga da je Tužilaštvo BiH od prošlog sastanka riješilo još tri predmeta Kategorije 2, te ostvarilo izuzetno dobre rezultate u prethodnom periodu.

U protekle 2 godine intenziviran je rad na ovim predmetima, te su podignute optužnice u 16 predmeta Kategorije 2, u 3 predmeta istraga je obustavljena, a u 4 predmeta donesena je naredba o nesprovođenju istrage.

Tužilaštvo BiH u navedenom periodu riješilo je 23 predmeta Kategorije 2, te je istaknuto  da su ovo doista značajni rezultati, jer se radi o  predmetima izuzetne složenosti, u kojima je istraga započeta u Tužilaštvu pri MKSJ-u.

Glavni tužilac Salihović je još jednom istakao da je odredio tužiocima jasne rokove te da svi preostali predmeti Kategorije 2, njih ukupno 5, moraju biti okončani do kraja godine.

Na sastanku je također razgovarano o kontinuiranoj saradnji dvaju tužilaštava i zajedničkoj misiji i radu na uspostavi vladavine prava i sprečavanja nekažnjivosti ratnih zločina.

Na sastanku je zaključeno da je jačanje međusobne saradnje tužilaštava regiona i Tužilaštva pri MKSJ-u ključno za ostvarivanje dobrih rezultata u krivičnom gonjenu počinilaca ratnih zločina.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba