Вијести

ПОДИГНУТА НАЈОБИМНИЈА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ БРЧКОГ

19.10.2015. 14:17

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је до сада најобимнију оптужницу за ратне злочине на подручју Брчког, којом су обухваћени злочини и страдања више стотина лица током 1992. године.

ПОДИГНУТА НАЈОБИМНИЈА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ БРЧКОГ

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Ристанић Ђорђа, рођеног 02.08.1957. године у Брчком, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је, у периоду од мјесеца априла до мјесеца децембра 1992. године, у оквиру широког и систематичног напада усмјереног на становништво бошњачке и хрватске националности на подручју Брчког и околине, у својству предсједника Ратног предсједништва општине Брчко, учестовао у заједничком злочиначком подухвату и тешким кршењима одредби међународног права и Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Оптужени се терети за ратне злочине почињене над више стотина жртава бошњачке и хрватске националности,  углавном из насеља Центар, Колобара, Диздаруша, Кланац, Мујкићи, Мераје, Росуље, Грчица, Ново Брчко, насеље „Ш“, и других дијелова града претежно настањених Бошњацима и Хрватима, које су почетком мјесеца маја 1992. године, незаконито ухапшене и одвођене у затварање у више логора и објеката за затварање на подручју Брчког, укључујући зграду СУП-а, подрум Дома здравља, логор „Лука“, објекат предузећа „Ласер“, објекат „ДТВ Партизан“, као и објекте гарнизона ЈНА  и друге објекте који су кориштени за незаконито затварање, злостављање и убиства затвореника.

Неке од директних егзекуција цивила на мјесту догађаја забиљежене су фотографијама страних дописника, те су изазвале осуду јавности широм свијета.

Затворени цивили су убијани, мучени, злостављани, премлаћивани и злостављани на изразито понижавајуће начине, а злочине над цивилима чинили су припадници војних, полицијских и паравојних група, над којима је контролу имао оптужени.

Више стотина цивила убијено је или одведено у непознатом правцу од када им се губи сваки траг, да би након рата посмртни остаци жртава били пронађени и ексхумирани на различитим локацијама, а за дијелом жртава се још увијек трага.

Оптужницом су обухваћени и прогони становништва са подручја Брчког, као и масовна пљачкања имовине бошњачког и хрватског становништва, након њиховог одвођења у затвореништво или прогона из кућа и станова на подручју Брчког.

Такође, велики број лица прошао је кроз тешке облике тортуре, физичка и психичка злостављања, а жртвама које су злостављане није пружена медицинска помоћ те су наведени злочини оставили трајне посљедице на живот и здравље жртава и њихових породица.

Оптужницом су обухваћена и силовања и сексуална злостављања, као и понижавања затворених жена и мушкараца.

Оптужницом је обухваћено и уништавање и разарање џамија на подручју Брчког, од којих је, након уништења, преостали грађевински материјал склањан и превожен на друге локације.

Оптужени Ристанић Ђорђе терети се за кривично дјело злочини против човјечности, из члана 172. КЗ БиХ.

Наведена оптужница, спада у предмете Категорије 2. који су у фази истраге прослијеђени правосуђу БиХ из Хашког трибунала.

Оптужница подигнута у Тужилаштву БиХ најобимнија је оптужница икада подигнута за ратне злочине почињене на подручју Брчког, укључујући и предмете који су вођени у МКСЈ-у.

У оквиру оптужнице предлаже се позивање више од 230 свједока и стручних вјештака, те читање исказа свједока који су у међувремену умрли, а предложено је више стотина доказних материјала, што ову оптужницу сврстава у најобимније оптужнице за ратне злочине подигнуте у историји Тужилаштва БиХ.

Оптужница ће бити упућена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba