Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ПРОВЕДЕН НАСТАВАК АКЦИЈЕ „ЛИСТ 1“ - ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ЈОШ ТРИ ОСУМЊИЧЕНА ЛИЦА. УПУЋЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ МЈЕРЕ ЗАБРАНЕ И КУЋНИ ПРИТВОР ЗА ЈЕДНО ЛИЦЕ

16.10.2015. 14:59

У наставку активности у предмету кодног назива „Лист 1“, по налогу Тужилаштва БиХ, овлаштени службеници Граничне полиције БиХ и SIPA-е су лишили слободе још три лица.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ПРОВЕДЕН НАСТАВАК АКЦИЈЕ „ЛИСТ 1“ - ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ЈОШ ТРИ ОСУМЊИЧЕНА ЛИЦА. УПУЋЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ МЈЕРЕ ЗАБРАНЕ И КУЋНИ ПРИТВОР ЗА ЈЕДНО ЛИЦЕ

Слободе су лишени осумњичени Сакић Јасмин, Сакић Емина и Ењаковић Грозда. Они ће у пријеподневним часовима бити предати поступајућем тужиоцу, након чега ће бити одлучено о даљим активностима према осумњиченим.

Након испитивања више осумњичених лица лишених слободе у акцији „Лист 1“ дана 14.10.2015. године, од стране овлаштених припадника Државне агенције за истраге и заштиту – SIPA и Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО), тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере забране и кућни притвор за Петровић Војка.

Тужилац је предложио мјеру забране из разлога опасности од бјекства и утицаја на свједоке.

Остала лица су испитана у својству осумњичених и против њих се наставља истрага.

Одлучна акција, кодног назива „Лист 1“, покренута је ради откривања и кривичног процесуирања осумњичене организоване групе која је кријумчарењем и распарчавањем ради даље продаје, више тона резаног  дувана, на који нису плаћени порез ни акцизе, а који је продаван на више локација широм БиХ, оштетила буџет Босне и Херцеговине за износ од око 1,2 милиона КМ.

Лица која су под истрагом у оквиру наведеног предмета, осумњичена су за кривично дјело из члана 250. организирани криминал у вези са кривичним дјелом из члана 210а. недозвољен промет акцизних производа, а све у вези са чланом 29. саучесништво КЗ-а БиХ.

Приликом претреса пронађено је и привремено одузето око 10 тона дувана, више од 1.000 килограма сјеченог дувана, двије машине за сјечење дувана, одређена количина новца, мобители, СИМ картице и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Тужилаштво БиХ, заједно са полицијским и безбједносним агенцијама, наставља активности у борби против свих облика злоупотреба и незаконитости којима се наноси штета држави, буџету и свим грађанима БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba