Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH PROVEDEN NASTAVAK AKCIJE „LIST 1“ - LIŠENE SLOBODE JOŠ TRI OSUMNJIČENE OSOBE. UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE ZABRANE I KUĆNI PRITVOR ZA JEDNU OSOBU

16.10.2015. 14:59

U nastavku aktivnosti u predmetu kodnog naziva „List 1“, po nalogu Tužiteljstva BiH, ovlašteni djelatnici Granične policije BiH i SIPA-e su lišili slobode još tri osobe.

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH PROVEDEN NASTAVAK AKCIJE „LIST 1“ - LIŠENE SLOBODE JOŠ TRI OSUMNJIČENE OSOBE. UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE ZABRANE I KUĆNI PRITVOR ZA JEDNU OSOBU

Slobode su lišeni osumnjičeni Sakić Jasmin, Sakić Emina i Enjaković Grozda. Oni će u prijepodnevnim satima biti predati postupajućem tužitelju, nakon čega će biti odlučeno o daljnjim aktivnostima prema osumnjičenim.

Nakon ispitivanja više osumnjičenih osoba lišenih slobode u akciji „List 1“ dana 14.10.2015. godine, od strane ovlaštenih pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA i Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO), tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere zabrane i kućni pritvor za Petrović Vojka.

Tužitelj je predložio mjeru zabrane iz razloga opasnosti od bjekstva i utjecaja na svjedoke.

Ostale osobe su ispitane u svojstvu osumnjičenih i protiv njih se nastavlja istraga.

Odlučna akcija, kodnog naziva „List 1“, pokrenuta je radi otkrivanja i kaznenog procesuiranja osumnjičene organizirane skupine koja je krijumčarenjem i rasparčavanjem radi daljnje prodaje, više tona rezanog  duhana, na koji nisu plaćeni porez ni trošarine, a koji je prodavan na više lokacija diljem BiH, oštetila proračun Bosne i Hercegovine za iznos od oko 1,2 milijuna KM.

Osobe koje su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičene su za kazneno djelo iz članka 250. organizirani kriminal u svezi sa kaznenim djelom iz članka 210a. nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda, a sve u svezi sa člankom 29. saučesništvo KZ-a BiH.

Prigodom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto oko 10 tona duhana, više od 1.000 kilograma sječenog duhana, dvije mašine za sječenje duhana, određena količina novca, mobiteli, SIM kartice i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama, nastavlja aktivnosti u borbi protiv svih oblika zlouporaba i nezakonitosti kojima se nanosi šteta državi, proračunu i svim građanima BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba