Вијести

У ФОЧИ ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН

09.10.2015. 15:12

По налогу Тужилаштва БиХ, полицијски службеници SIPA-е на подручју Фоче лишили су слободе осумњиченог Достић Крсту (1953).

У ФОЧИ ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН

Овај осумњичени је под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је у временском периоду од мјесеца априла до децембра 1992. године, за вријеме широког и систематичног напада војних и полицијских снага Српске Републике БиХ, који је био усмјерен против цивилног становништва бошњачке националности, као припадник тих снага, на подручју општине Фоча, над једним лицем женског пола извршио силовање.

Он је осумњичен да је почетком мјесеца јуна 1992. године, наоружан, у насељу Љубовић општина Фоча, насилно ушао у кућу поменутог женског лица које је било у поодмаклом стадију трудноће, гдје је употребом физичке силе и уз пријетњу оружјем наредио да скине одјећу и извршио над њом силовање.

Достић Крсто осумњичен је да је починио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка г) КЗ-а БиХ.

Након испитивања осумњиченог, поступајући тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ, упутиће Суду БиХ приједлог за одређивање мјера забране.

Предложене мјере забране, у складу са чланом 126. ЗКП-а БиХ, укључују одузимање путних исправа, забрану напуштања мјеста пребивалишта, забрану контакта са свједоцима и јављање у надлежну полицијску станицу.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba