Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ПОСАВИНИ

01.10.2015. 15:29

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ПОСАВИНИ

- Незировић Алмаза, рођеног 14.08.1959. године у Дервенти, држављанина БиХ, изрученог правосуђу БиХ из САД-а, 02.07.2015. године.

Оптужени се терети да је за вријеме рата у БиХ, као припадник Војне полиције 103. дервентске бригаде ХВО, поступао супротно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата, тако што је починио ратне злочине над жртвама српске националности на подручју Дервенте и Босанског Брода.

Оптужени се терети да је у периоду од краја мјесеца априла, до краја мјесеца јула 1992. године, у логорима Рабић и Силос поље у општини Дервента и логору у насељу Тулек, општина Босански Брод, гдје су били незаконито затворени цивили српске националности са подручја општине Дервента, сам или заједно са другим припадницима ХВО-а учествовао у мучењу и нечовјечном поступању, наношењу великих патњи и повреда физичког интегритета и здравља жртава.

У оптужници се наводи да је оптужени у више наврата, у својству стражара у логору, вршио мучења, злостављања, премлаћивања затвореника, те мучења на изразито понижавајући начин над затвореницима у наведеним логорима.

Између осталог, оптужени је затворенике тукао палицама, алаткама и разним предметима, те мучио затворенике, тјерајући их да стављају на сто три прста која користе за молитву, те им након тога разним предметима ломио прсте и кости шаке, а у једном наврату је тешко злостављао затвореног доктора, који је пружио помоћ злостављаним жртвама.

Оптужени је затвореницима ускраћивао храну, а и када би је доносио, храну је просипао у канал хангара намијењен за вршење нужде, притом се изругујући затвореницима.

Оптужени је злостављања вршио некада сам а некада са другим припадницима ХВО-а, а жртве злостављања били су затвореници српске националности из околине Дервенте, неколико десетина цивила различите животне доби, који су незаконито затварани у наведеним логорима и којима су од нанесених повреда остале трајне посљедице по физичко и психичко здравље.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело-ратни злочин против цивилног становништва.

Тужилаштво БиХ је током провођења истраге у протеклим мјесецима провело интензивне активности на изручењу осумњиченог из Сједињених Америчких Држава, који је Тужилаштву БиХ и правосуђу наше земље изручен почетком мјесеца јула ове године, те се налази у притвору.

Тужилаштво БиХ одлучно је у откривању и процесуирању починилаца ратних злочина, гдје год се налазили у свијету, и њиховом привођењу правди и процесуирању.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba