Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE U POSAVINI

01.10.2015. 15:29

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE U POSAVINI

- Nezirović Almaza, rođenog 14.08.1959. godine u Derventi, državljanin BiH, izručen pravosuđu BiH iz SAD-a, 02.07.2015. godine.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH, kao pripadnik Vojne policije 103. derventske brigade HVO, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, tako što je počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente i Bosanskog Broda.

Optuženi se tereti da je u razdoblju od konca mjeseca travnja, do konca mjeseca srpnja 1992. godine, u logorima Rabić i Silos polje u općini Derventa i logoru u naselju Tulek, općina Bosanski Brod, gdje su bili nezakonito zatočeni civili srpske nacionalnosti sa područja općine Derventa, sam ili zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a sudjelovao u mučenju i nečovječnom postupanju, nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja žrtava.

U optužnici se navodi da je optuženi u više navrata, u svojstvu stražara u logoru, vršio mučenja, zlostavljanja, premlaćivanja zatočenika, te mučenja na izrazito ponižavajući način nad zatočenicima u navedenim logorima.

Između ostalog, optuženi je zatočenike tukao palicama, alatkama i raznim predmetima, te mučio zatočenike, tjerajući ih da stavljaju na stol tri prsta koja koriste za molitvu, te im nakon toga raznim predmetima lomio prste i kosti šake, a u jednom navratu je teško zlostavljao zatočenog liječnika, koji je pružio pomoć zlostavljanim žrtvama.

Optuženi je zatočenicima uskraćivao hranu, a i kada bi je donosio, hranu je prosipao u kanal hangara namijenjen za vršenje nužde, pritom se izrugujući zatočenicima.

Optuženi je zlostavljanja vršio nekada sam a nekada sa drugim pripadnicima HVO-a, a žrtve zlostavljanja bili su zatočenici srpske nacionalnosti iz okolice Dervente, nekoliko desetina civila različite životne dobi, koji su nezakonito zatvarani u navedenim logorima i kojima su od nanesenih povreda ostale trajne posljedice po tjelesno i psihičko zdravlje.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog pučanstva.

Tužiteljstvo BiH je tijekom provođenja istrage u proteklim mjesecima provelo intenzivne aktivnosti na izručenju osumnjičenog iz Sjedinjenih Američkih Država, koji je Tužiteljstvu BiH i pravosuđu naše zemlje izručen početkom mjeseca srpnja ove godine, te se nalazi u pritvoru.

Tužiteljstvo BiH odlučno je u otkrivanju i procesuiranju počinitelja ratnih zločina, gdje god se nalazili u svijetu, i njihovom privođenju pravdi i procesuiranju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba