Вијести

У ТУЗЛИ ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО О ПРИБЛИЖАВАЊУ РАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ И СУДА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

29.09.2015. 15:20

На скупу су учествовали студенти Правног факултета у Тузли који су од представника правосудних институција БиХ добили информације о раду и резултатима рада Тужилаштва БиХ и Суда БиХ те су упознати на који начин могу комуницирати са правосудним институцијама.

У ТУЗЛИ ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО О ПРИБЛИЖАВАЊУ РАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ И СУДА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

Представник Тужилаштва БиХ, руководилац Одсјека за односе с јавношћу, Борис Грубешић, говорио је о историји и настанку тужилаштва, унутрашњој организацији институције, као и статистичким подацима и резултатима које је остварило Тужилаштво БиХ.

На округлом столу на Правном факултету учествовало је око 200 студената а присуствовали су и представници медија и средстава информисања.

Округли сто отворио је декан Правног факултета у Тузли, др Изудин Хасановић, а студенти су овом приликом, директно и из прве руке, могли добити информације о правосудним институцијама, те поставити питања о свему што их занима из дјелокруга рада Тужилаштва БиХ и Суда БиХ.

Учесницима скупа презентовани су и резултати тужилаштва остварени у протекле двије године, уз напомену да су током 2013. и 2014. године подигнуте оптужнице против чак 22% од укупног броја лица оптужених у 12 година постојања Тужилаштва БиХ.

Студенти су упознати да је Тужилаштво БиХ у својој историји подигло оптужнице против више од 500 лица која се терете за ратне злочине и кршења међународног хуманитарног права, те да је велики проценат, више од 80%, подигнутих оптужница до сада резултирао осуђујућим пресудама.

Такође, представницима локалне заједнице пружене су информације о активностима тужилаштава у процесу елсхумације и тражења несталих лица у свим крајевима БиХ, као и активностима сарадње и пружања подршке жртвама и свједоцима.

Учесницима овог скупа презентована је сложеност рада на предметима ратних злочина, као и предметима организованог криминала, у којима се често позове више од 50 или 100 свједока, уложе на стотине доказних материјала, те постојање потребе сарадње локалне заједнице са правосудним институцијама.

У локалним заједницама, које су врло заинтересоване за успоставу владавине права, ове активности реализују се како би грађанима у свим крајевима БиХ, као и студентској и академској популацији, представиле информације које су битне ради бољег разумијевања рада правосудних институција и агенција за провођење закона, као и начина комуницирања са овим институцијама.

Истовремено, овај скуп био је прилика да представници студентске популације поставе питања или изнесу своја запажања у вези с радом правосудних институција на нивоу БиХ.

Представници Тужилаштва БиХ радо се одазивају позивима да се сусретну са представницима локалних заједница у свим крајевима БиХ, како би их могли упознати са актуелним активностима које се проводе на јачању владавине права у Босни и Херцеговини, ради стварања што безбједнијег окружења за живот свих грађана БиХ.

Активности у локалним заједницама проводе се у оквиру пројекта који имплементира Хелсиншки одбор за људска права у Републици Српској уз подршку Амбасаде Сједињених Америчких Држава у БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba