Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ РЕАЛИЗОВАНА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „АРТ“. ОСТВАРЕНА ЗНАЧАЈНА САРАДЊА СА ПРАВОСУЂЕМ И ПОЛИЦИЈОМ ХРВАТСКЕ

22.09.2015. 15:15

На договорени знак, јутрос у 06:00 часова, почела је међународна акција кодног назива „Арт“, која се реализује у сарадњи са структурама УСКОК-а у Републици Хрватској.

 

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ РЕАЛИЗОВАНА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „АРТ“. ОСТВАРЕНА ЗНАЧАЈНА САРАДЊА СА ПРАВОСУЂЕМ И ПОЛИЦИЈОМ ХРВАТСКЕ

По налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, полицијски службеници SIPA-е врше претресе и лишења слободе на подручју Посавине.

На терену се налазе тужилац и истражилац Тужилаштва БиХ, који координишу рад полицијских службеника и сарадњу са колегама у Хрватској.

У Босни и Херцеговини слободе су лишена 3 осумњичена лица, док колеге у Хрватској активности проводе у правцу према укупно 8 лица која су мета акције.

Приликом претреса на подручју Хрватске пронађена је одређена количина фалсификованих докумената, укључујући и фалсификоване службене полицијске исправе.

Ради се о сложеној и вишемјесечној истрази, усмјереној према више лица у двије државе, које су осумњичене за организовање ради чињења кривичних дјела и читав низ других кривичних дјела, односно кривотворење службених исправа, пасоша, докумената, као и службених исказница полицијских агенција.

Активности су договорене између Тужилаштва БиХ и УСКОК-а на највишем нивоу, након чега је почела истрага у правцу откривања и разбијања ове организоване групе.

Колеге из БиХ и Хрватске у сталном су контакту, а лица лишена слободе у БиХ биће предата поступајућем тужиоцу, који ће испитати осумњичене и након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјера притвора или мјера забране у складу са законом.

Акција „Арт“ показује одлучност тужилачких и полицијских капацитета у БиХ, да се обрачунају са најсложенијим облицима прекограничног криминала, у сарадњи са полицијским и правосудним институцијама из сусједних земаља и Европске уније.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba