Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ЗАСНИВАЊА РОПСКОГ ОДНОСА. ЖРТВА СКЛОЊЕНА У СИГУРНУ КУЋУ

16.09.2015. 14:59

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ЗАСНИВАЊА РОПСКОГ ОДНОСА. ЖРТВА СКЛОЊЕНА У СИГУРНУ КУЋУ

- Османовић Абдије, зв. „Фехим“, рођеног 27.04.1968. године у Живиницама, држављанин БиХ.

Оптужени се терети да је током 2013. и 2014. године, супротно одредбама Европске конвенције о људским правима, у ропском односу држао оштећену А.С., лице са благом ретардацијом, које је за новчану надокнаду преузео од свог брата, након чега је оштећеној ограничио свако кретање, држао је затворену у кући те је одводио на различита мјеста на подручју Живиница и Бихаћа, те је тјерао да за њега проси и доноси му новац.

Оптужени Османовић је оштећену вишеструко злостављао на изузетно суров начин, те уколико није био задовољан износ новца који је испросила, сурово физички и психички злостављао, што је оставило трајне физичке озљеде и посљедице по здравље оштећене.

У више наврата, оштећену је држао у условима недостојним за људско биће, тјерао је да спава и једе на поду и злостављао на изузетно тешке начине, да би у мјесецу новембру 2014. године оштећеној на улици пришао полицајац, након чега је смјештена у сигурну кућу, гдје јој је пружена адекватна њега и здравствена заштита.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело заснивање ропског односа и превоз лица у ропском односу из члана 185. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Ово је прва оптужница за ово кривично дјело у историји Тужилаштва БиХ.

Уз оптужницу је предложено позивање 17 свједока међу којима 6 вјештака, а приложен је и обиман доказни материјал.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba