Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO ZASNIVANJA ROPSKOG ODNOSA. ŽRTVA SKLONJENA U SIGURNU KUĆU

16.09.2015. 14:59

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO ZASNIVANJA ROPSKOG ODNOSA. ŽRTVA SKLONJENA U SIGURNU KUĆU

- Osmanović Abdije, zv. „Fehim“, rođenog 27.04.1968. godine u Živinicama, državljanin BiH.

Optuženi se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, protivno odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima, u ropskom odnosu držao oštećenu A.S., osobu sa blagom retardacijom, koju je za novčanu nadoknadu preuzeo od svog brata, nakon čega je oštećenoj ograničio svako kretanje, držao je zatvorenu u kući te je odvodio na različita mjesta na području Živinica i Bihaća, te je tjerao da za njega prosi i donosi mu novac.

Optuženi Osmanović je oštećenu višestruko zlostavljao na izuzetno surov način, te ukoliko nije bio zadovoljan iznosom novca koji je isprosila, surovo fizički i psihički zlostavljao, što je ostavilo trajne fizičke ozljede i posljedice po zdravlje oštećene.

U više navrata, oštećenu je držao u uslovima nedostojnim za ljudsko biće, tjerao je da spava i jede na podu i zlostavljao na izuzetno teške načine, da bi u mjesecu novembru 2014. godine oštećenoj na ulici prišao policajac, nakon čega je smještena u sigurnu kuću, gdje joj je pružena adekvatna njega i zdravstvena zaštita.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zasnivanje ropskog odnosa i prijevoz osoba u ropskom odnosu iz člana 185. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Ovo je prva optužnica za ovo krivično djelo u historiji Tužilaštva BiH.

Uz optužnicu je predloženo pozivanje 17 svjedoka među kojima 6 vještaka, a priložen je i obiman dokazni materijal.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba