Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ ИСКАЗУЈЕ ПОДРШКУ КОЛЕГАМА ИЗ БЕОГРАДА У ПОДИЗАЊУ ОПТУЖНИЦЕ ЗА ЗЛОЧИНЕ У СРЕБРЕНИЦИ

11.09.2015. 10:02

Подигнута оптужница против 8 лица, која су оптужена за злочине почињене над бошњачким становништвом на подручју Сребренице и околине 1995. године, резултат је заједничке сарадње у процесуирању предмета ратних злочина.

ТУЖИЛАШТВО БиХ ИСКАЗУЈЕ ПОДРШКУ КОЛЕГАМА ИЗ БЕОГРАДА У ПОДИЗАЊУ ОПТУЖНИЦЕ  ЗА ЗЛОЧИНЕ У СРЕБРЕНИЦИ

Након информације из Тужилаштва за ратне злочине Србије да је подигута оптужница против 8 лица, држављана Србије, за ратне злочине почињене на локалитету ЗЗ Кравица након пада заштићене зоне Сребреница, у јулу 1995. године, Тужилаштво БиХ изражава подршку колегама у напорима за расвјетљавање, процесуирање и кажњавање починилаца ратних злочина.

Наведена лица лишена су слободе у акцији србијанског тужилаштва и полиције, у више градова на подручју Србије у марту ове године.

Тужилаштво БиХ пружило је помоћ колегама у процесуирању овог предмета.

Тужилаштво БиХ и Тужилаштво за ратне злочине Србије настављају сарадњу у оквиру меморандума и споразума о регионалној сарадњи, како би се спријечило да ратни злочини остану некажњени.

Захваљујемо се Мисији UN-а и UNDP-a у БиХ на помоћи у јачању капацитета регионалне сарадње у откривању и кажњавању ратних злочина.

Активности сурадње у предмету су реализоване помоћу Регионалног координацијског механизма за процесуирање ратних злочина и трагање за несталим лицима, под покровитељством Уједињених нација у БиХ.

У оквиру овог механизма реализује се сарадња и у другим предметима у којима је потребна регионална сарадња да би се дошло до резултата и чије је процесуирање од регионалног интереса за успоставу владавине права.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba