Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH ISKAZUJE PODRŠKU KOLEGAMA IZ BEOGRADA U PODIZANJU OPTUŽNICE ZA ZLOČINE U SREBRENICI

11.09.2015. 10:02

Podignuta optužnica protiv 8 lica, koja su optužena za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom na području Srebrenice i okoline 1995. godine, rezultat je zajedničke saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

TUŽILAŠTVO BiH ISKAZUJE PODRŠKU KOLEGAMA IZ BEOGRADA U PODIZANJU OPTUŽNICE ZA ZLOČINE U SREBRENICI

Nakon informacije iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije da je podiguta optužnica protiv 8 lica, državljana Srbije, za ratne zločine počinjene na lokalitetu ZZ Kravica nakon pada zaštićene zone Srebrenica, u julu 1995. godine, Tužilaštvo BiH izražava podršku kolegama u naporima za rasvjetljavanje, procesuiranje i kažnjavanje počinilaca ratnih zločina.

Navedena lica lišena su slobode u akciji srbijanskog tužilaštva i policije, u više gradova na području Srbije u martu ove godine.

Tužilaštvo BiH pružilo je pomoć kolegama u procesuiranju ovog predmeta.

Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nastavljaju saradnju u okviru memoranduma i sporazuma o regionalnoj saradnji, kako bi se spriječilo da ratni zločini ostanu nekažnjeni.

Zahvaljujemo se Misiji UN-a i UNDP-a u BiH na pomoći u jačanju kapaciteta regionalne saradnje u otkrivanju i kažnjavanju ratnih zločina.  

Aktivnosti saradnje u predmetu su realizovane pomoću Regionalnog koordinacijskog mehanizma za procesuiranje ratnih zločina i traganje za nestalim osobama, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda u BiH.

U okviru ovog mehanizma realizuje se saradnja i u drugim predmetima u kojima je potrebna regionalna saradnja da bi se došlo do rezultata i čije je procesuiranje od regionalnog interesa za uspostavu vladavine prava.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba