Vijesti

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG SEKULU BABIĆA

14.09.2015. 14:57

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Sekulu Babića zvanog “Đuđin”, rođenog 03.09.1956. godine u mjestu Jakir, općina Glamoč, nastanjenog u Banja Luci, državljanina BiH.

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG SEKULU BABIĆA

Osumnjičeni je, nakon lišenja slobode, predat postupajućem tužiocu koji ga je ispitao u svojstvu osumnjičene osobe, nakon čega je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora iz razloga opisanih u članu 132. stavu 1. tačke b) i d) Zakona o krivičnom postupku BiH.

Između ostalog, mjera pritvora je predložena zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da omete i onemogući vođenje krivičnog postupka protiv njega, pokušao izvršiti uticaj na svjedoke, saučesnike ili pomagače i zato jer bi njegovo puštanje na slobodu moglo izazvati narušavanje javnog reda i uznemirenost kod građana.

Sekula Babić je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da u svojstvu pripadnika VRS, tokom mjeseca oktobra 1992. godine, sudjelovao u ubijanjima,  nanošenju snažne fizičke i psihičke patnje i mučenju, nečovječnom postupanju, nanošenju velikih patnji i povreda, pljačkanju imovine civilnog stanovništva te samovoljnom i protivpravnom uništavanju imovine u velikim razmjerama civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa područja općine Glamoč.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba