Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНО СЛОБОДЕ ЛИЦЕ ОСУМЊИЧЕНО ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ ГЛАМОЧА

10.09.2015. 15:27

По налогу Тужилаштва БиХ, рано јутрос полицијски службеници SIPA-е на подручју општине Бања Лука, поступајући по упутствима тужиоца, извршили су лишење слободе лица осумњиченог за ратне злочине.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНО СЛОБОДЕ ЛИЦЕ ОСУМЊИЧЕНО ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ ГЛАМОЧА

Слободе је лишен Секула Бабић звани “Ђуђин”, рођен 03.09.1956. године у мјесту Јакир, општина Гламоч, настањен у Бања Луци, држављанин БиХ.

Овај осумњичени је под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је током мјесеца октобра 1992. године, за вријеме рата и оружаног сукоба у Босни и Херцеговини између Хрватског вијећа обране и Армије Републике Босне и Херцеговине с једне стране и Војске Републике Српске с друге стране, у својству припадника ВРС, на подручју општине Гламоч, поступао супротно Женевској конвенцији о заштити цивилних лица за вријеме рата, Допунског протокола I уз Женевску конвенцију о заштити жртава међународних оружаних сукоба.

Он се сумњичи за учествовање у убијањима, наношењу снажне физичке и психичке патње и мучењу, нечовјечном поступању, наношењу великих патњи и повреда, пљачкању имовине цивилног становништва те самовољном и противправном уништавању имовине у великим размјерама, цивилног бошњачког и хрватског становништва са подручја општине Гламоч.

Секула Бабић осумњичен је да је починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. Кривичног закона Босне и Херцеговине, у вези са члановима 180. и 29. истог Закона.

Након лишења слободе, осумњичени ће бити предат поступајућем тужиоцу који ће испитати осумњиченог и након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране у складу са законом.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba