Vijesti

OKRUGLI STO O PRIBLIŽAVANJU RADA TUŽILAŠTVA BiH I SUDA BiH LOKALNIM ZAJEDNICAMA ODRŽAN U KALESIJI

09.09.2015. 15:19

Predstavnici udruženja žrtava ratnih zločina, lokalnih institucija vlasti, kao i nevladinih organizacija i medija iz Kalesije i okolnih gradova, dobili su informacije o radu i rezultatima rada Tužilaštva BiH te upoznati na koji način mogu komunicirati sa pravosudnim institucijama.

OKRUGLI STO O PRIBLIŽAVANJU RADA TUŽILAŠTVA BiH I SUDA BiH LOKALNIM ZAJEDNICAMA ODRŽAN U KALESIJI

Predstavnik Tužilaštva BiH, rukovodilac Odjela za odnose s javnošću, Boris Grubešić, govorio je o historiji i nastanku tužilaštva, unutrašnjoj organizaciji institucije, kao i statističkim podacima i rezultatima koje je ostvarilo Tužilaštvo BiH.

Na okruglom stolu sudjelovalo je oko 50 sudionika, predstavnika udruženja žrtava ratnih zločina, lokalnih institucija vlasti, kao i predstavnika iz lokalnih policijskih i pravosudnih struktura, saradnika nevladinog sektora, a skupu su prisustvovali i predstavnici medija i sredstava informisanja.

Sudionicima skupa prezentovani su i rezultati tužilaštva ostvareni u protekle dvije godine, uz napomenu da su tokom 2013. i 2014. godine podignute optužnice protiv čak 22% od ukupnog broja osoba optuženih u 12 godina postojanja Tužilaštva BiH.

U lokalnim zajednicama, koje su vrlo zainteresovane za uspostavu vladavine prava, ove aktivnosti realizuju se kako bi građanima u svim krajevima BiH predstavile informacije koje su bitne radi boljeg razumijevanja rada pravosudnih institucija i agencija za provođenje zakona, kao i načina komuniciranja sa ovim institucijama.

Građanima je pojašnjeno da su oni partneri agencija za provođenje zakona u procesu uspostave vladavine prava, te na koji način mogu imati aktivnu ulogu u ovom procesu, kao građani u ulozi svjedoka, oštećenih ili osoba koje prijavljuju krivična djela.

Sudionicima ovog skupa prezentovana je složenost rada na predmetima ratnih zločina, kao i predmetima organiziranog kriminala, te potreba saradnje lokalne zajednice sa pravosudnim institucijama.

Također, predstavnicima lokalne zajednice pružene su informacije o aktivnostima tužilaštva u procesu podrške žrtvama i svjedocima.

Istovremeno, ovaj skup bio je prilika da predstavnici lokalne zajednice postave pitanja ili iznesu svoja zapažanja u vezi s radom pravosudnih institucija na nivou BiH.

Predstavnici Tužilaštva BiH rado se odazivaju pozivima da se susretnu sa predstavnicima lokalnih zajednica u svim krajevima BiH, kako bi ih mogli upoznati sa aktuelnim aktivnostima koje se provode na jačanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini, radi stvaranja što sigurnijeg okruženja za život svih građana BiH.

Aktivnosti u lokalnim zajednicama provode se u okviru projekta koji implementira Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba