Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ МОСТАРА

08.09.2015. 15:03

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

-      Миличевић Мариа, званог „Баја“, рођеног 11.01.1963. године у Мостару, настањеног у Републици Хрватској, држављанина Републике Хрватске.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ МОСТАРА

Оптужени се терети да је у временском периоду од средине мјесеца јула 1993. године до краја мјесеца марта 1994.г., за вријеме рата између Армије БиХ и ХВО-а, у својству команданта АТГ Бенко Пенавић, ХВО на подручју општине Мостар, свјестан да својим радњама добровољно учествује у организовању и извршењу широког, распрострањеног и систематичног напада усмјереног против цивилног становништва, Бошњака на подручју општине Мостар, учестовао у почињењу злочина и допустио непосредним извршиоцима да чине кривична дјела ради остварења злочиначке намјере.

Оптужени се терети да је захтијевао да припадници АТГ Бенко Пенавић, а некада и он лично, изводе затворенике, цивиле бошњачке националности из логора Хелиодром и доводе на присилне радове, те у живи штит, на прву линију између Армије БиХ и ХВО-а, док су борбе биле у току.

Према наводима оптужнице оптужени се терети да је захтијевао извођење затвореника, излажући их по живот опасној ситуацији и ризику да затвореници буду убијени, рањени и изложени свирепом и нехуманом третману, приликом чега су у више наврата присиљавани да за потребе АТГ праве ровове, утврде и носе пуне вреће пијеска на линији разграничења.

Изложени великој животној опасности на радовима и у живом штиту, на локацијама прве борбене линије, 20 затвореника-цивила бошњачке националности је рањено, 5 погинуло, док је 5 затвореника било физички злостављано од стране припадника АТГ Бенко Пенавић и др.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х) у вези са тачком к) КЗ-а БиХ, а све у вези са чланом 180. став 1. и 2. и чланом 29. истог закона.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba