Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ ПОДИГЛО ОПТУЖНИЦУ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ СТОЦА

04.09.2015. 15:14

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ТУЖИЛАШТВО БиХ ПОДИГЛО ОПТУЖНИЦУ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ СТОЦА

- Пажин Милета, рођеног 02.04.1961. године у Ходову, општина Столац, гдје је и настањен, држављанин БиХ и Р Хрватске,

- Рагуж Мирка, рођеног 23.07.1948. године у Њивицама, општина Столац, гдје је и настањен, држављанин БиХ,

- Марковић Ивице, рођеног 10.05.1959. године у селу Боројевићи, општина Столац, гдје је и настањен, држављанин БиХ, и

- Крешић Виде, рођеног 15.09.1956. године у селу Боројевићи, општина Столац, гдје је и настањен, држављанин БиХ.

Наведени оптужени терете се да су, за вријеме рата у Босни и Херцеговини, у вријеме оружаног сукоба између ХВО-а и Армије Р БиХ, у периоду од 13.07. до мјесеца августа 1993. године, на подручју општине Столац, у својству припадника ХВО-а, а оптужени Пажин Миле и Рагуж Мирко и у својству команданта и докоманданта Цивилне заштите Столац, починили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1. тачке ц), е), д) и ф) у вези са чланом 180. став 1. КЗ-а БиХ.

У оквиру широког и систематичног напада ХВО-а на бошњачко становништво на ширем подручју општине Столац, незаконито лишавани цивили, међу којима жене, дјеца, старија лица и неколико мушкараца, са мјеста Пјешевац, Ђулића махала, Каплан махала, Хумачкићи, Зилићи и других околних мјеста, су прво затварани и противправно држани затворени у затвореничком центру Основне школе „Бранко Шотра“ у Црнићима, општина Столац, а потом присилно премјештени у затвореничке објекте у Ђулића и Каплана махалама, гдје су боравили у нехуманим условима, изложени психичком и физичком малтретирању.

Оптужени Пажин Миле и Рагуж Мирко су руководили затвореничким објектима и били одговорни за услове затвореника, како у погледу услова живота тако и погледу њихове безбједности.

Затвореници су држани у нечовјечним условима, мучени, пљачкани, премлаћивани и злостављани на изузетно понижавајуће начине.

Усљед злостављања многим затвореницима биле су нанесене тешке физичке озљеде и није им пружана адекватна љекарска помоћ, а тјерани су и одвођени и на принудне радове.

Затварање и злостављање су оставили тешке и трајне посљедице на жртвама почињених злочина.

Након задржавања у затвореничким објектима, Ђулића и Каплана махали и ВП дому у Стоцу, сва хапшена лица бошњачке националности, након одузимања и пљачкања новца и других драгоцјености, трпана су у камионе и одвезена на подручје Благаја опћина Мостар, које је било под контролом Армије Р БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba