Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ ГОРЊИ ВАКУФ/УСКОПЉЕ

27.08.2015. 15:34

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:
- Суада Рамића, званог “Бубу”, рођеног 24.05.1966. године у Бугојну, настањеног у Горњем Вакуфу, држављанина БиХ

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ ГОРЊИ ВАКУФ/УСКОПЉЕ

Према наводима оптужнице, оптужени се терети да је за вријеме рата у Босни и Херцеговини, у вријеме оружаног сукоба између ХВО-а и Армије Р БиХ, у току 1992. године, на подручју општине Горњи Вакуф/Ускопље у својству припадника Армије БиХ, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права, при томе кршећи одредбе Женевске конвенције о заштити грађанских лица за вријеме рата.

Оптужени се терети да је током јула 1992. године заједно са другим припадницима Армије БиХ, зауставио возило испред зграде Ватрогасног дома, те два лица – мушкарце хрватске националности извео из аутомобила, тако што је једно лице насилно извукао, затим физички малтретирао, након чега су наведене цивиле уз константно физичко малтретирање одвели до угоститељског објекта, у који је у међувремену доведен већи број хрватских цивила.

Оптужени се терети да је, заједно са другим припадницима Армије БиХ, заробљене цивиле извео из угоститељског објекта и спровео у базен који се налазио поред објекта, гдје су их приморали да се у чучећем положају окрену зиду базена, а потом су из ватреног оружја пуцали према њима, усљед чега су зрна из ватреног оружја ударала у зид базена изнад њихових глава, да би их након тога Суад Рамић приморао да пливају у празном базену пуцајући у њиховом правцу погађајући дно базена око њих, што је код ових лица изазвало јаку душевну и физичку бол, те су након тога приморани да носе гранате на линије фронта, након чега су их затворили у подрум куће.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. КЗ БиХ, у вези са чланом 29. КЗ БиХ, а све у вези са чланом 180. КЗ БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba