Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU OPĆINE GORNJI VAKUF/USKOPLJE

27.08.2015. 15:34

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:
- Suada Ramića, zvanog “Bubu”, rođenog 24.05.1966. godine u Bugojnu, nastanjenog u Gornjem Vakufu, državljanina BiH

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU OPĆINE GORNJI VAKUF/USKOPLJE

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme oružanog sukoba između HVO-a i Armije R BiH, tijekom 1992. godine, na području općine Gornji Vakuf/Uskoplje u svojstvu pripadnika Armije BiH, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, pri tome kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je tijekom srpnja 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima Armije BiH, zaustavio vozilo ispred zgrade Vatrogasnog doma, te dvije osobe – muškarce hrvatske nacionalnosti izveo iz automobila, tako što je jednu osobu nasilno izvukao, zatim tjelesno maltretirao, nakon čega su navedene civile uz konstantno tjelesno maltretiranje odveli do ugostiteljskog objekta, u koji je u međuvremenu doveden veći broj hrvatskih civila.

Optuženi se tereti da je, zajedno sa drugim pripadnicima Armije BiH, zarobljene civile izveo iz ugostiteljskog objekta i sproveo u bazen koji se nalazio pored objekta, gdje su ih primorali da se u čučećem položaju okrenu zidu bazena, a potom su iz vatrenog oružja pucali prema njima, usljed čega su zrna iz vatrenog oružja udarala u zid bazena iznad njihovih glava, da bi ih nakon toga Suad Ramić primorao da plivaju u praznom bazenu pucajući u njihovom pravcu pogađajući dno bazena oko njih, što je kod ovih osoba izazvalo jaku duševnu i tjelesnu bol, te su nakon toga primorani da nose granate na linije fronta, nakon čega su ih zatvorili u podrum kuće.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. KZ BiH, u svezi sa člankom 29. KZ BiH, a sve u svezi sa člankom 180. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba