Vijesti

OPTUŽENI ZA KRIJUMČARENJE OPOJNIH DROGA SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVNJU

27.08.2015. 15:25

Optuženi za kazneno djelo organiziranog kriminala iz članka 250. KZ BiH i neovlaštenog prometa opojnim drogama iz članka 195. KZ BiH, priznali su krivnju i sa tužiteljem, u nazočnosti svojih odvjetnika, potpisali sporazum o priznanju krivnje.

OPTUŽENI ZA KRIJUMČARENJE OPOJNIH DROGA SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVNJU

Krivnju su priznali optuženi:

- Hakija Mehović, rođen 25.04.1961. godine u Bor-Ivangradu, nastanjen u Sarajevu, državljanin BiH,

- Vidak Milić, rođen 25.02.1950. godine u mjestu Barakovac, Foča, nastanjen u Zvorniku, ranije osuđivan, državljanin BiH, i

- Vahidin Dobrača, rođen 03.10.1986. godine u Rogatici, nastanjen u Sarajevu, državljanin BiH.

Optuženi su priznali krivnju da su, djelujući kao skupina za organizirani kriminal, počinili međunarodno krijumčarenje veće količine opojne droge marihuana „skunk“ i „heroin“, sa područja R Makedonije, R Srbije i Kosova na područje BiH, kao i sa područja BiH u R Srbiju, gdje su u BiH opojnu drogu „heroin“ miješali sa odgovarajućim supstancama radi uvećanja njene mase, te nakon toga prodavali navedene opojne droge na teritoriju BiH i R Srbije njima poznatim osobama.

Sukladno njihovim ulogama u počinjenom kaznenom djelu, nakon priznanja krivnje, predložene su kazne:

1.    Hakiji Mehoviću kazna zatvora u trajanju od 2 (dvije) godine i 6 (šest) mjeseci,

2.    Vidaku Miliću kazna zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine, i

3.    Vahidinu Dobrači kazna zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine.

Sukladno sporazumima, optuženima će se, na temelju članka 69. stavak 1. točka d) KZ-a BiH, a u svezi sa člankom 74. stavak 1. i 2. KZ-a BiH, izreći mjera sigurnosti - oduzimanja predmeta korištenih u izvršenju kaznenog djela. Od optuženih će se oduzeti sredstva korištena za izvršenje ovih kaznenih djela, među kojima i više mobilnih telefona i kartica.

Sporazumnim priznanjem krivnje svi optuženi su se obvezali da će svjedočiti o svim činjenicama koje su im poznate u ovom kaznenom predmetu i o svim izvršiteljima, saizvršiteljima i suučesnicima u izvršenju ovih kaznenih djela, a koji su im poznati i u kojim kaznenim djelima su i sami sudjelovali.

Potpisivanjem sporazuma osumnjičeni potvrđuju da izjavu o priznanju krivnje daju dragovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, te se obvezuju na plaćanje troškova koji su proizašli iz ovog kaznenog postupka u Sudu BiH.

Sporazumnim priznanjem krivnje optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im na temelju sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba