Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ ОКО 315 ХИЉАДА КМ И ПРАЊЕ НОВЦА У ИЗНОСУ ОД ОКО 1,9 МИЛИОНА КМ

25.08.2015. 15:50

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ ОКО 315 ХИЉАДА КМ И ПРАЊЕ НОВЦА У ИЗНОСУ ОД ОКО 1,9 МИЛИОНА КМ

- Наде Весић, рођене 03.01.1957. године у мјесту Берак, општина Вуковар, Република Хрватска, настањене у Лакташима, раније осуђиване, држављанке Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, и

- Зорана Јаворца, рођеног 03.02.1976. године у Бања Луци, гдје је и настањен, држављанина Босне и Херцеговине.

Оптужена Весић се терети да је, радећи као директор и лице овлаштено за заступање без ограничења у правном лицу „MIR-TRADE“ д.о.о. Јаблан Лакташи, у временском периоду од 10.01. до 13.05.2005. године починила пореску утају у износу од око 315 000 КМ, а оптужени Јаворац као директор и овлаштено лице предузећа “ZOKI PROM-EX“ д.о.о Лакташи починио прање новца у износу од око 1,9 милиона КМ.

Како се наводи у оптужници, оптужени су да би прикрили незаконитости у пословању сачињавали лажне наруџбенице, фактуре и отпремнице којима су лажно приказивали промет и лажно приказивали да се ради о трансакцијама ослобођеним пореза на промет.

У оптужници се наводи да је у намјери да се омогући утаја пореза на промет и прикривање стварног поријекла новца, сачињавана лажна књиговодствено-финансијска документација и то рачуни, отпремнице, наруџбенице са изјавом и фиктивне изјаве о компензацији, иако су оптужени били свјесни да између правног лица „ZOKI PROM-EX“ д.о.о. Лакташи и правног лица „MIR-TRADE“ д.о.о. Јаблан, Лакташи није дошло до стварног промета.

Наведеним незаконитим радњама је правно лице „MIR-TRADE“ д.о.о. Јаблан, Лакташи избјегло плаћање обавеза по основу пореза на промет на штету буџета БиХ у износу од 314.353,75 КМ.

Правно лице „ZOKI PROM-EX“ д.о.о. Лакташи је преко више отворених трансакцијских рачуна, код неколико банака, за већи број правних лица опрало новац у укупном износу од 1.910.617,51 КМ и на тај начин угрозило заједнички економски простор Босне и Херцеговине.

Због свега наведеног, оптужени се терете да су починили: Весић Нада кривично дјело порезне утаје из члана 210. став 3. у вези са ставом 1. КЗ БиХ, а Јаворац Зоран кривично дјело прање новца из члана 209. став 2. у вези са ставом 1. КЗ БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba