Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU OKO 315 TISUĆA KM I PRANJE NOVCA U IZNOSU OD OKO 1,9 MILIJUNA KM

25.08.2015. 15:50

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU OKO 315 TISUĆA KM I PRANJE NOVCA U IZNOSU OD OKO 1,9 MILIJUNA KM

- Nade Vesić, rođene 03.01.1957. godine u mjestu Berak, općina Vukovar, Republika Hrvatska, nastanjene u Laktašima, ranije osuđivane, državljanke Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, i

- Zorana Javorca, rođenog 03.02.1976. godine u Banja Luci, gdje je i nastanjen, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optužena Vesić se tereti da je, radeći kao ravnatelj i osoba ovlaštena za zastupanje bez ograničenja u pravnoj osobi „MIR-TRADE“ d.o.o. Jablan Laktaši, u vremenskom razdoblju od 10.01. do 13.05.2005. godine počinila poreznu utaju u iznosu od oko 315 000 KM, a optuženi Javorac kao ravnatelj i ovlaštena osoba poduzeća “ZOKI PROM-EX“ d.o.o Laktaši počinio pranje novca u iznosu od oko 1,9 milijun KM.

Kako se navodi u optužnici, optuženi su da bi prikrili nezakonitosti u poslovanju sačinjavali lažne narudžbenice, fakture i otpremnice kojima su lažno prikazivali promet i lažno prikazivali da se radi o transakcijama oslobođenim poreza na promet.

U optužnici se navodi da je u namjeri da se omogući utaja poreza na promet i prikrivanje stvarnog podrijetla novca, sačinjavana lažna knjigovodstveno-financijska dokumentacija i to računi, otpremnice, narudžbenice sa izjavom i fiktivne izjave o kompenzaciji, iako su optuženi bili svjesni da između pravne osobe „ZOKI PROM-EX“ d.o.o. Laktaši i pravne osobe „MIR-TRADE“ d.o.o. Jablan, Laktaši nije došlo do stvarnog prometa.

Navedenim nezakonitim radnjama je pravna osoba „MIR-TRADE“ d.o.o. Jablan, Laktaši izbjegla plaćanje obveza po osnovu poreza na promet na štetu proračuna BiH u iznosu od 314.353,75 KM.

Pravna osoba „ZOKI PROM-EX“ d.o.o. Laktaši je preko više otvorenih transakcijskih računa, kod nekoliko banaka, za veći broj pravnih osoba oprala novac u ukupnom iznosu od 1.910.617,51 KM i na taj način ugrozila zajednički ekonomski prostor Bosne i Hercegovine.

Zbog svega navedenog, optuženi se terete da su počinili: Vesić Nada kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. KZ BiH, a Javorac Zoran kazneno djelo pranje novca iz članka 209. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba