Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦОМ GOLDSMITHS УНИВЕРЗИТЕТА ИЗ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ

17.07.2015. 12:55

Разговарано о заједничкој сарадњи у области процесуирања сексуалног насиља у предметима ратних злочина.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦОМ GOLDSMITHS УНИВЕРЗИТЕТА ИЗ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Горан Салиховић, састао се са др Kirsten Campbell, званичницом Goldsmiths универзитета у Лондону, а поводом заједничког Протокола о сарадњи, у вези са радом на предметима ратних злочина који укључују силовање и сексуално злостављање у ратним сукобима.

Тужилаштво БиХ ради на већем броју предмета који укључују силовање и различите облике сексуалног злостављања, током рата у БиХ, у свим крајевима Босне и Херцеговине.

У протекле двије године подигнуте су оптужнице које, у више десетина предмета, као једну или више тачака оптужења имају злочине силовања и сексуалног злостављања.

Goldmisths универзитет у Лондону основан је 1891. године, а као дио студија социологије има пројекат који се односи на истраживање кривичног процесуирања сексуалног насиља у оружаном сукобу.

Тужилаштво БиХ ће пружити потребну помоћ и сарадњу Goldsmiths универзитету са потребним подацима за научно- истраживачки и академски аспект ове сложене области, а радом универзитета доћи ће се до научних радова који ће бити од користи у изучавању процесуирања и примјене међународног хуманитарног права у БиХ и цијелом свијету.

Тужилаштво БиХ, као правосудна институција која процесуира предмете који се односе на кршења међународног хуманитарног права, има изузетно добру сарадњу са научним и академским институцијама које се баве изучавање ове области, а са циљем успоставе владавине права, доприноса науци и спречавању почињења ратних злочина и оружаних сукоба у будућности.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba