Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ВИШЕГРАДУ

16.07.2015. 13:41

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против: 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ВИШЕГРАДУ

- Савић Николе, рођеног 05.03.1969. године у Вишеграду, гдје је и настањен, раније осуђиваног, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је током мјесеца маја 1992. године, за вријеме оружаног сукоба у Босни и Херцеговини, на подручју општине Вишеград, као припадник оружаних снага Војске Републике Српске, поступао супротно одредбама Женевске конвенције о заштити грађанских лица за вријеме рата.

Он је оптужен да је маја 1992. године, униформисан и наоружан, у мјесту Бјели пут, према насељу Душће, са још једним војником ВРС, жртву бошњачке националности, након што ју је опљачкао одузимајући јој новац и злато, над оштећеном уз употребу силе и пријетње починио сексуални однос и сексуално злостављање, безобзирно користећи свој надмоћни положај у условима ратног стања.

Оптужени се терети да је кршећи правила међународног права у вријеме оружаног сукоба прво опљачкао, а потом присилио друго лице на сексуални однос нечовјечно поступајући према њему, наносећи оштећеној велику душевну бол и патњу, чиме је починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1. тачка е) и ф) Кривичног закона БиХ, у вези са чланом 180. став 1. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba