Вијести

ПО НАЛОГУ ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕН СЛОБОДЕ КОНЗУЛ САВЈЕТНИК МИП-а БиХ

09.07.2015. 08:04

Активности се проводе по налогу и под надзором главног тужиоца Тужилаштва БиХ и главног тужиоца Париза.

ПО НАЛОГУ ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕН СЛОБОДЕ КОНЗУЛ САВЈЕТНИК МИП-а БиХ

Активности се проводе као наставак рада у предмету кодног назива „CD“, који проводи заједнички истражни тим из БиХ и Француске, а односи се на кривична дјела организованог криминала и трговине људима.

Тужилаштвo БиХ је истрагом утврдило да је један од запосленика дипломатско-конзуларног представништва БиХ у Паризу учествовао у незаконитим активностима које се односе на издавање докумената и омогућавање путовања и боравка већем броју лица, углавном ромске националности са подручја БиХ, ради чињења кривичних дјела у Француској.

Наведени запосленик амбасаде је лишен слободе у Сарајеву, стављен под надзор и онемогућен му је дотицај са службеним документима, те ће врло брзо бити пребачен у Тужилаштво БиХ.

Поступајућа тужитељка Посебног одјела за организовани криминал Диана Кајмаковић, у сталном је контакту са тимом који води истрагу а остварена је значајна сарадња са SIPA-ом и Министарством иностраних послова БиХ.

Тужилаштво БиХ и тужилаштво Француске заједнички проводе ову акцију на највишем професионалном нивоу.

Ова заједничка акција потврђује да је Тужилаштво БиХ јак правосудни партнер другим тужилаштвима у ЕУ и да има нулти степен толеранције према коруптивним понашањима и злоупотребама службеног положаја, нарочито у случајевима када се злоупотреба положаја односи на трговину људима у којој учествују високо позиционирани службеници у институцијама БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba