Вијести

АЛМАЗ НЕЗИРОВИЋ ИЗРУЧЕН ИЗ САД-а ПРАВОСУЂУ БиХ

03.07.2015. 08:42

Тужилаштву БиХ данас је из САД-а изручен Алмаз Незировић, осумњичен за ратне злочине над жртвама српске националности на подручју Дервенте.

АЛМАЗ НЕЗИРОВИЋ ИЗРУЧЕН ИЗ САД-а ПРАВОСУЂУ БиХ

Правосуђу Босне и Херцеговине, данас је на сарајевском аеродрому изручен Алмаз Незировић, рођен 14.08.1959. године у Дервенти.

Незировић ће након изручења бити предат поступајућем тужиоцу из Посебног одјела за ратне злочине, који ће испитати осумњиченог и након тога поднијети према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора.

Алмаз Незировић је под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, као припадник Војне полиције 103. дервентске бригаде ХВО-а, на подручју Дервенте, у периоду од мјесеца априла до јула 1992. године, поступао супротно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Он је осумњичен да је, у својству стражара у логору на Ребићу у Дервенти, починио злочине над жртвама српске националности које су биле затворене у логору, у прољеће и љето 1992. године.

Алмаз Незиревић осумњичен је да је заједно са другим припадницима ХВО-а лично учествовао у мучењима и тешким злостављањима жртава, наношењу тешких физичких озљеда, наношењу великих патњи и мучењу жртава на изразито понижавајуће начине.

Осумњичени је под истрагом и терети се да је починио ратни злочин против цивилног становништва српске националности над најмање 30 жртава, од којих су неке биле лица старије животне доби.

Тужилаштво БиХ је у овом предмету остварило сарадњу са правосудним и полицијским органима Сједињених Америчких Држава, са циљем лоцирања и изручења осумњиченог у Босну и Херцеговину те се тужилаштво захваљује правосуђу САД-а на сарадњи и помоћи у изручењу осумњиченог правосуђу Босне и Херцеговине.

Тужилаштво БиХ предузима интензивне активности на откривању, лоцирању и изручењу лица осумњичених за ратне злочине која се скривају широм свијета, ради њиховог привођења правди, процесуирању и кажњавању за почињене ратне злочине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba