Вијести

ПРОВЕДЕНА МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „ЦД“. ЛИШЕНО СЛОБОДЕ ВИШЕ ЛИЦА У БиХ ЗБОГ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА И ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

23.06.2015. 14:09

 Ради се о великој међународној акцији у којој је радио први заједнички истражни тим Босне и Херцеговине и Републике Француске. Истовремено су реализоване активности лишења слободе и претреса више десетина осумњичених лица у БиХ и Француској

ПРОВЕДЕНА МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „ЦД“. ЛИШЕНО СЛОБОДЕ ВИШЕ ЛИЦА У БиХ ЗБОГ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА И ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

 

У координисаној акцији коју је водио заједнички истражни тим полиције,   Тужилаштва БиХ и Француске, по налогу Тужилаштва БиХ, полицијски службеници SIPA-е јутрос су реализовали велику акцију кодног назива „ЦД“, против лица осумњичених за организовани криминал и трговину људима ради радне експлоатације, крађе и просјачења на подручју Француске.

У брзој акцији која је проведена у оба бх ентитета, на подручју  Зенице, Власенице, Јајца и Приједора, лишено је слободе више лица и извршени су претреси већег броја објеката и возила која користе осумњичени.

Лица лишена слободе осумњичена су да су у дужем временском периоду, од 2012. године, организовали одласке жена и малољетне дјеце на подручје Француске, гдје су пријетњама, уцјенама, злостављањима, изнудама и застрашивањима тјерали жртве да врше џепне крађе и друге облике уличног криминала у више градова на подручју Француске.

На тај начин, осумњичени су стекли незакониту имовинску корист у износу више од 2 милиона евра, коју су користили за личне потребе и куповину некретнина у БиХ.

 Наведени осумњичени под истрагом су и због кривичних дјела прања новца, фалсификовања исправа, кријумчарења лица, злоупотребе опојних дрога и других кривичних дјела.

Акција је на договорени знак почела јутрос у 6:00 часова у БиХ и Француској.

На овом предмету радио је заједнички истражним тим из БиХ и Француске, састављен од око 20 лица, из полицијских и тужилачких институција БиХ и Француске, који су више мјесеци проводили заједничке истражне радње на подручју двију држава, ради откривања врло сложених и друштвено опасних облика криминала, који угрожавају безбједност грађана на подручју БиХ и Европске уније.

Активности је подржала Европска асоцијација тужилаца - EUROJUST.

Тужилаштво БиХ и SIPA су учествовањем у овој акцији показали спремност за рад на расвјетљавању најсложенијих облика међународног криминала и показали висок ниво професионализма у сарадњи са колегама из Европске уније.

Главни тужилац и званичници Тужилаштва БиХ одржали су више састанака са колегама у Француској и члановима заједничког истражног тима у БиХ и Француској.

Тужилаштво БиХ изражава захвалност институцијама Европске уније, EUROJUST-у, правосуђу и полицији Републике Француске и полицијским службеницима БиХ који су радили на провођењу ове важне међународне операције.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba