Vijesti

PROVEDENA MEĐUNARODNA AKCIJA KODNOG NAZIVA „CD“. LIŠENO SLOBODE VIŠE OSOBA U BiH ZBOG ORGANIZIRANOG KRIMINALA I TRGOVINE LJUDIMA

23.06.2015. 14:09

 

 Radi se o velikoj međunarodnoj akciji u kojoj je radio prvi zajednički istražni tim Bosne i Hercegovine i Republike Francuske. Istovremeno su realizovane aktivnosti lišenja slobode i pretresa više desetina osumnjičenih osoba u BiH i Francuskoj.

 
PROVEDENA MEĐUNARODNA AKCIJA KODNOG NAZIVA „CD“. LIŠENO SLOBODE VIŠE OSOBA U BiH ZBOG ORGANIZIRANOG KRIMINALA I TRGOVINE LJUDIMA

 

U koordiniranoj akciji koju je vodio zajednički istražni tim policije, Tužilaštva BiH i Francuske, po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e jutros su realizovali veliku akciju kodnog naziva „CD“, protiv osoba osumnjičenih za organizirani kriminal i trgovinu ljudima radi radne eksploatacije, krađe i prosjačenja na području Francuske.

 

U brzoj akciji koja je provedena u oba bh entiteta, na području  Zenice, Vlasenice, Jajca i Prijedora, lišeno je slobode više osoba i izvršeni su pretresi većeg broja objekata i vozila koja koriste osumnjičeni.

Osobe lišene slobode osumnjičene su da su u dužem vremenskom periodu, od 2012. godine, organizovale odlaske žena i maloljetne djece na područje Francuske, gdje su prijetnjama, ucjenama, zlostavljanjima, iznudama i zastrašivanjima tjerali žrtve da vrše džepne krađe i druge oblike uličnog kriminala u više gradova na području Francuske.

Na taj način, osumnjičeni su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu više od 2 miliona eura, koju su koristili za lične potrebe i kupovinu nekretnina u BiH.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su i zbog krivičnih djela pranja novca, krivotvorenja isprava, krijumčarenja osoba, zloupotrebe opojnih droga i drugih krivičnih djela.

Akcija je na dogovoreni znak počela jutros u 6:00 sati u BiH i Francuskoj.

Na ovom predmetu radio je zajednički istražnim tim iz BiH i Francuske, sastavljen od oko 20 osoba, iz policijskih i tužilačkih institucija BiH i Francuske, koji su više mjeseci provodili zajedničke istražne radnje na području dviju država, radi otkrivanja vrlo složenih i društveno opasnih oblika kriminala koji ugrožavaju sigurnost građana na području BiH i Evropske unije.

Aktivnosti je podržala Evropska asocijacija tužilaca - EUROJUST.

Tužilaštvo BiH i SIPA su sudjelovanjem u ovoj akciji pokazali spremnost za rad na rasvjetljavanju najsloženijih oblika međunarodnog kriminala i pokazali visok nivo profesionalizma u saradnji sa kolegama iz Evropske unije.

Glavni tužilac i zvaničnici Tužilaštva BiH održali su više sastanaka sa kolegama u Francuskoj i članovima zajedničkog istražnog tima u BiH i Francuskoj.

Tužilaštvo BiH izražava zahvalnost institucijama Evropske unije, EUROJUST-u, pravosuđu i policiji Republike Francuske i policijskim službenicima BiH koji su radili na provođenju ove važne međunarodne operacije.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba