Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ УПУТИЛО ЈЕ ЗАХТЈЕВ ПРАВОСУЂУ ШВАЈЦАРСКЕ И ЗАТРАЖИЛО ДА СЕ НАСЕР ОРИЋ НЕ ИЗРУЧИ ПРАВОСУЂУ СРБИЈЕ

22.06.2015. 14:23

Тужилаштво БиХ упутило је, путем Министарства правде БиХ, захтјев правосуђу Швajцарске Конфедерације у којем тражи да се Насер Орић врати у БиХ, односно не изручи правосуђу Србије, јер би се на тај начин угрозио предмет Насер Орић и др. који се води пред правосуђем БиХ, које је надлежно за процесуирање овог предмета.

 

ТУЖИЛАШТВО БиХ УПУТИЛО ЈЕ ЗАХТЈЕВ ПРАВОСУЂУ ШВАЈЦАРСКЕ И ЗАТРАЖИЛО ДА СЕ НАСЕР ОРИЋ НЕ ИЗРУЧИ ПРАВОСУЂУ СРБИЈЕ

У наведеном предмету, који је покренут 2006. године, Насер Орић је испитан 2008. године по захтјеву ОТ Бијељина, а предмет је 2009. године, одлуком Суда БиХ преузет у надлежност Тужиlaštva БиХ и Суда БиХ.

С обзиром да се ради о лицу које је држављанин БиХ и доступан правосудним органима, те да се одазива на позиве правосудних органа, у наведеном предмету није тражено одређивање мјере притвора или других мјера забране.

Тужилаштво БиХ сматра да би изручење Насера Орића правосуђу Србије угрозило процесуирање предмета Насер Орић и др. који се води пред правосуђем БиХ.

Тужилаштво БиХ спремно је на сарадњу са Тужилаштвом за ратне злочине Србије у оквиру Протокола о сарадњи, а у сврху процесуирања предмета пред правосуђем БиХ, те евентуалних нових доказа које је прикупило правосуђе Србије и њиховог разматрања у оквиру предмета у БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba