Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ, НА ПОДРУЧЈУ ХЕРЦЕГОВИНЕ ЛИШЕНО СЛОБОДЕ 8 ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

18.06.2015. 15:10

По налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ, полицијски службеници SIPA-e, на подручју Херцеговине, углавном на подручју Мостара, Читлука и Љубушког, извршили су активности у којима су лишени слободе осумњичени:

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ, НА ПОДРУЧЈУ ХЕРЦЕГОВИНЕ ЛИШЕНО СЛОБОДЕ 8 ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

  1. Краљевић Иван, зв. „Ивица“, рођен 14.12.1955. године у Сарајеву, држављанин БиХ
  2. Јелчић Мате, зв. “Пуковник“ и „Жути“, рођен 04.05.1953. године у Љубушком, држављанин БиХ
  3. Скендер Славко, зв. „Брада“, рођен 06.07.1955. године у Мостару, држављанин БиХ
  4. Одак Стојан, зв. „Столе“, рођен 04.01.1969. године у Читлуку, држављанин БиХ
  5. Матић Недјељко, зв. „Недо“, рођен 05.07.1969. године у Љубушком, држављанин БиХ
  6. Бебек Вице, зв. „Вицко“, рођен 26.10.1968. године у Љубушком, држављанин БиХ
  7. Радишић Винко, звани „Винча“, рођен 02.05.1961. године у Читлуку, држављанин БиХ
  8. Милош Драган, рођен 23.09.1953. године у Читлуку, држављанин БиХ

 

Наведени осумњичени су под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичени су да су као команданти и припадници ХВО-а, Војне полиције и стражари, починили кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. КЗ БиХ и ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175. КЗ БиХ.

Они су осумњичени за ратне злочине почињене у затвору ВИЗ Љубушки и другим локацијама, у периоду од мјесеца априла 1993. до мјесеца маја 1994. године.

Према прикупљеним доказима, у објекту ВИЗ Љубушки било је затворено око 200 лица бошњачке националности, која су у оквиру широког и систематичног напада ХВО-а на бошњачко становништво на ширем подручју Херцеговине, незаконито ухићена и доведена са подручја Чапљине, Мостара, Стоца, Јабланице, Прозора и других мјеста, те затворена у објекат ВИЗ у Љубушком.

Затвореници су у наведеном периоду одвођени и довођени у друге затворе и логоре на подручју Херцеговине, тако да је кроз затварање у објекту ВИЗ прошао велики број лица, међу којима је било и жена и малољетних лица.

Затвореници су држани у нечовјечним условима, мучени, злостављани, пљачкани, премлаћивани и злостављани на изузетно понижавајуће начине.

Усљед злостављања многим затвореницима биле су нанесене тешке физичке озљеде и није им пружана адекватна љекарска помоћ, а тјерани су и одвођени и на присилне радове.

Затворење и злостављање су оставили тешке и трајне посљедице на жртвама почињених злочина.

Овај предмет је као предмет Категорије 2 у којем је Тужилаштво Хашког трибунала почело истрагу, прослијеђен на процесуирање правосуђу БиХ, а Тужилаштво БиХ је провело темељиту и вишемјесечну истрагу те предмет проширило на већи број осумњичених лица и почињених злочина.

Осумњичени ће у законском року, током дана, бити предати поступајућем тужиоцу који ће испитати осумњичене.  


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba