Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENA SLOBODE ČETIRI LICA OSUMNJIČENA ZA RATNE ZLOČINE PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA NA PODRUČJU ČAPLJINE

15.06.2015. 08:33

Po nalogu Tužilaštva BiH, jutros su policijski službenici SIPA-e djelujući po uputstvima tužioca, izvršili lišenje slobode četiri lica osumnjičena da su počinila krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Čapljina.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENA SLOBODE ČETIRI LICA OSUMNJIČENA ZA RATNE ZLOČINE PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA NA PODRUČJU ČAPLJINE

Lišeni slobode su:

-      Zovko Nikola, rođen 19.10.1958. godine u Čapljini,

-      Krndelj Petar, rođen 08.06.1960. godine u Metkoviću,

-      Raič Krešo, rođen 05.10.1956. godine u Stocu i

-      Čutura Ivica, rođen 31.01.1960. godine u Počitelju.

Osumnjičeni Ivica Čutura tereti se da je tokom mjeseca jula 1993. godine na području općine Čapljina, zajedno sa njemu poznatim licima, protivpravno lišio slobode civilna lica bošnjačke nacionalnosti, koje su odvezli u logor „Gabela“.

Ostala osumnjičena lica se terete da su za vrijeme rata u BiH, Zovko Nikola u svojstvu načelnika PS Čapljina, Krndelj Petar kao komandir PS Čapljina i Raič Krešo u svojstvu komandanta voda VP postupali suprotno odredbi Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata, tako što su zajedno sa drugim pripadnicima Civilne policije PS Čapljina i Vojne policije u akciji na Čeljevskoj adi, kojom je rukovodio i bio prisutan Krndelj Petar, zarobili tri nenaoružana civilna lica bošnjačke nacionalnosti, a potom ih na mjestu zarobljavanja lišili života. U istoj akciji su teško ranili i zarobili još jednog pripadnika bošnjačke nacionalnosti koji je odveden u PS Čapljina, gdje je od strane nepoznatih pripadnika civilne policije sve vrijeme bio izložen fizičkom maltretiranju. Zbog ranjavanja i zadobijenih povreda lice je duže vrijeme bilo izloženo teškim fizičkim patnjama.

Lica lišena slobode sumnjiče se da su počinila krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke c), e) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 180. stav 1. i 2. članom 29. Krivičnog zakona BiH.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti ispitani, te će nakon toga biti odlučeno o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba