Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV KORNJAČA DUŠKA (1960) ZBOG RATNOG ZLOČINA NA PODRUČJU OPŠTINE ČAJNIČE

28.05.2015. 15:45

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Kornjača Duška, rođenog 13.08.1960. godine u mjestu Gornji Staronići, opština Čajniče, nastanjenog u Novom Sadu, državljanina Republike Srbije.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV KORNJAČA DUŠKA (1960) ZBOG RATNOG ZLOČINA NA PODRUČJU OPŠTINE ČAJNIČE

Optuženi Kornjača tereti se da je u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, na nacionalnoj i vjerskoj osnovi izvršio progon u vezi sa ubistvom, zatvaranjem, deportacijom stanovništva, prisilnim nestankom osoba i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja, protivpravnim, samovoljnim i vojnim potrebama neopravdanim uništavanjem imovine u velikim razmjerama i uništavanjem ustanova namijenjenih vjerskim potrebama.

Tereti se da je preko određenih pripadnika Teritorijalne odbrane Srpske opštine Čajniče, kasnije 3. Podrinjske lake pješadijske brigade, u saradnji sa pripadnicima policije Stanice javne bezbjednosti Srpske opštine Čajniče, organizovao nezakonito zatvaranje nesrpskog civilnog stanovništva na području opštine Čajniče u zarobljeničke objekte, u kojima su ubijani, nezakonito zatvarani i fizički zlostavljani, dok su imovina i ustanove namijenjene vjerskim potrebama nesrpskog stanovništva uništene.  

Prema navodima optužnice, optuženi je koordinirao aktivnosti vojnih snaga sa policijskim snagama na području opštine Čajniče u kojima je cjelokupno nesrpsko stanovništvo opštine Čajniče deportovano van teritorije Srpske Republike Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u periodu od sredine aprila 1992. pa do kraja juna 1992. godine u opštini Čajniče, na dužnosti predsjednika Kriznog štaba, kasnije komandanta Ratnog štaba Srpske opštine Čajniče, istovremeno u funkciji predsjednika Skupštine opštine Čajniče i ministra odbrane u Vladi Srpske Autonomne oblasti Hercegovina, planirao i naredio progon nesrpskog stanovništva sa područja opštine Čajniče.

Optuženi se tereti da je učinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH. 

U ovom predmetu bit će ostvarena značajna saradnja sa pravosuđem i tužilaštvom R Srbije.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba