Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV BRKIĆ SAFETA (1986) ZBOG SUDJELOVANJA U AKTIVNOSTIMA TERORISTIČKE GRUPE U SIRIJI

22.05.2015. 14:57

Tužilac iz Odsjeka za terorizam u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV BRKIĆ SAFETA (1986) ZBOG SUDJELOVANJA U AKTIVNOSTIMA TERORISTIČKE GRUPE U SIRIJI

Brkić Safeta, rođenog 18.01.1986.g. u Sarajevu, nastanjenog u Olovu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć terorističkoj grupi i borio se zajedno sa drugim licima iz Bosne i Hercegovine koja su boravila u Siriji na strani snaga ISIL-a u Siriji, u jedinici „Muhadžiri Ensarije“.

Prema navodima optužnice, optuženi Brkić Safet je sredinom mjeseca maja 2013. godine otputovao u Istanbul, odakle je ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije i ušao u Siriju u grad Haritan, gdje je ilegalno boravio do marta 2014. godine. U grad Haritan je došao sa namjerom da se bori na strani tzv. Islamske države organizirane na teritoriji Sirije i Iraka i terorističkih organizacija Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) koje djeluju na području Sirije i Iraka, a koje se nalaze na listi terorističkih grupa i organizacija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ BiH.

Optužnica će biti upućena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba