Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZOVANA OPERATIVNA AKCIJA „MASKA“

22.05.2015. 14:54

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici MUP-a RS proveli su aktivnosti na  pronalasku i lišenju slobode 17 osoba u okviru dva predmeta koji se odnose na krijumčarenje opojnih droga i krijumčarenje cigareta.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZOVANA OPERATIVNA AKCIJA „MASKA“

U okviru prvog predmeta lišeno je slobode 8 osumnjičenih osoba, među kojima su i dva policajca. Također, u okviru navedenog predmeta ranije je uhapšen jedan policajac u R Hrvatskoj, po nalogu Tužilaštva BiH, prilikom krijumčarenja droge iz BiH u R Hrvatsku.

U više navrata na području R Hrvatske zaplijenjena su 2 kilograma opojne droge „marihuana – skank“ i  7 grama „kokaina“.

U okviru predmeta krijumčarenja cigareta lišeno je slobode 9 osoba, dok se tri osobe nalaze u bjekstvu.

Tokom pretresa pronađena je određena količina naoružanja i oko 1750 šteka cigareta, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazni materijal u toku dalje istrage.

Istovremeno sa aktivnostima u BiH, policija Republike Hrvatske lišila  je slobode 7 osoba, a članovi osumnjičene grupe drogu su krijumčarili iz Bosne i Hercegovine te preprodavali na dubrovačkom području.

Svi osumnjičeni će biti ispitani od strane istražnog tima Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH na čelu sa postupajućim tužiocem koji se nalazi u CJB Trebinje, nakon čega će donijeti odluku protiv koliko uhapšenih osoba će uputiti prijedlog za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane.

Ova akcija je rezultat međunarodne i regionalne saradnje Tužilaštva BiH i policijskih agencija sa pravosudnim i policijskim agencijama R Hrvatske.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba