Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ПРЕЗЕНТОВАО РЕЗУЛТАТЕ РАДА И БУДУЋЕ АКТИВНОСТИ У ПРОЦЕСУИРАЊУ ТЕРОРИЗМА

21.05.2015. 07:54

На XI конференцији главних тужилаца у БиХ, која се одржава у организацији ВСТС-а БиХ, главни тужилац говорио је о до сада окончаним предметима у борби против тероризма у којима су правоснажно изречене казне затвора у трајању од више од 60 година, као и приоритетима јачања капацитета Тужилаштва БиХ за процесуирање кривичних дјела тероризма у будућности.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ПРЕЗЕНТОВАО РЕЗУЛТАТЕ РАДА И БУДУЋЕ АКТИВНОСТИ У ПРОЦЕСУИРАЊУ ТЕРОРИЗМА

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Горан Салиховић, колегама је презентовао рад Тужилаштва БиХ на до сада окончаним предметима за тероризам, у оквиру којих је процесуирано више од 15 лица за кривична дјела тероризма и активности које имају везе са тероризмом.

У овим предметима изречене су затворске казне у укупном трајању од више од 60 година, а највећа казна од 15 година затвора изречена је за напад на Амбасаду САД-а у Сарајеву, крајем октобра 2011. године.

У својој презентацији главни тужилац је колегама описао предмете који су окончани, као и предмете у којима је недавно подигнута оптужница као што је предмет "Дамаск", те предмете који су у фази суђења и извођења доказа, као што су предмети против Билала Боснића и Хусеина Ердића.

Главни тужилац Салиховић истакао је да Тужилаштву БиХ у наредним мјесецима предстоји кадровско и техничко јачање Одсјека за тероризам, који треба бити посебан одјел у оквиру Тужилаштва у којем ће радити тужиоци, истражиоци и стручно особље које ће радити само на процесуирању предмета тероризма, те је изразио захвалност Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ што су одобрили додатна средства за јачање капацитета за процесуирање и борбу против тероризма и терористичких активности.

Главни тужилац нагласио је да је Босна и Херцеговина, у мјесецу јуну прошле године, као прва земља у регији, усвојила законске измјене којима је кажњив одлазак бх држављана на страна ратишта и учествовање у страним паравојним и параполицијским формацијама, што је врло битан сегмент у борби против тероризма, изразито важан за међународну сарадњу и углед наше земље, када је у питању борба против тероризма на глобалном плану.

Такође, Тужилаштво БиХ је изузетно активно у јачању и интензивном активирању Ударне групе и Оперативне групе за борбу против тероризма у којој учествују представници свих полицијских и безбједносних агенција у Босни и Херцеговини.

Главни тужилац је у циљу интензивирања рада ових специјалистичких тијела већ одржао састанке са министром безбједности БиХ, а недавно је у Тужилаштву БиХ одржан састанак Оперативне групе.

Као један од најважнијих сегмената у процесуирању кривичних дјела тероризма, главни тужилац је истакао регионалну и међународну сарадњу.

У свом излагању, главни тужилац је позвао представнике институција БиХ и међународне заједнице да помогну у јачању капацитета наше земље за борбу против тероризма, са циљем што ефикаснијег откривања, процесуирања али и спречавања кривичних дјела тероризма.

На конференцији су учествовали и замјеници главног тужиоца Гордана Тадић и Божо Михајловић, а тужитељка Тадић је као руководитељица Посебног одјела за ратне злочине имала значајну презентацију која се односила на остварене резултате Тужилаштва БиХ у процесуирању предмета ратних злочина.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba