Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ PREZENTIRAO REZULTATE RADA I BUDUĆE AKTIVNOSTI U PROCESUIRANJU TERORIZMA

21.05.2015. 07:54

Na XI konferenciji glavnih tužitelja u BiH, koja se održava u organizaciji VSTV-a BiH, glavni tužitelj govorio je o do sada okončanim predmetima u borbi protiv terorizma u kojima su pravomoćno izrečene kazne zatvora u trajanju od više od 60 godina, kao i prioritetima jačanja kapaciteta Tužiteljstva BiH za procesuiranje kaznenih djela terorizma u budućnosti.

GLAVNI TUŽITELJ PREZENTIRAO REZULTATE RADA I BUDUĆE AKTIVNOSTI U PROCESUIRANJU TERORIZMA

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Goran Salihović, kolegama je prezentirao rad Tužiteljstva BiH na do sada okončanim predmetima za terorizam, u okviru kojih je procesuirano više od 15 osoba za kaznena djela terorizma i aktivnosti koje imaju veze sa terorizmom.

U ovim predmetima izrečene su zatvorske kazne u ukupnom trajanju od više od 60 godina, a najveća kazna od 15 godina zatvora izrečena je za napad na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu, koncem listopada 2011. godine.

U svojoj prezentaciji glavni tužitelj je kolegama opisao predmete koji su okončani, kao i predmete u kojima je nedavno podignuta optužnica kao što je predmet "Damask", te predmete koji su u fazi suđenja i izvođenja dokaza, kao što su predmeti protiv Bilala Bosnića i Huseina Erdića.

Glavni tužitelj Salihović istakao je da Tužiteljstvu BiH u narednim mjesecima predstoji kadrovsko i tehničko jačanje Odsjeka za terorizam, koji treba biti poseban odjel u okviru Tužiteljstva u kojem će raditi tužitelji, istražitelji i stručno osoblje koje će raditi samo na procesuiranju predmeta terorizma, te je izrazio zahvalnost Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH što su odobrili dodatna sredstva za jačanje kapaciteta za procesuiranje i borbu protiv terorizma i terorističkih aktivnosti.

Glavni tužitelj naglasio je da je Bosna i Hercegovina, u mjesecu lipnju prošle godine, kao prva zemlja u regiji, usvojila zakonske izmjene kojima je kažnjiv odlazak bh državljana na strana ratišta i sudjelovanje u stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama, što je vrlo bitan segment u borbi protiv terorizma, izrazito važan za međunarodnu suradnju i ugled naše zemlje, kada je u pitanju borba protiv terorizma na globalnom planu.

Također, Tužiteljstvo BiH je izuzetno aktivno u jačanju i intenzivnom aktiviranju Udarne grupe i Operativne grupe za borbu protiv terorizma u kojoj sudjeluju predstavnici svih policijskih i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini.

Glavni tužitelj je u cilju intenziviranja rada ovih specijalističkih tijela već održao sastanke sa ministrom sigurnosti BiH, a nedavno je u Tužiteljstvu BiH održan sastanak Operativne grupe.

Kao jedan od najvažnijih segmenata u procesuiranju kaznenih djela terorizma, glavni tužitelj je istakao regionalnu i međunarodnu suradnju.

U svom izlaganju, glavni tužitelj je pozvao predstavnike institucija BiH i međunarodne zajednice da pomognu u jačanju kapaciteta naše zemlje za borbu protiv terorizma, sa ciljem što učinkovitijeg otkrivanja, procesuiranja ali i sprječavanja kaznenih djela terorizma.

Na konferenciji su sudjelovali i zamjenici glavnog tužitelja Gordana Tadić i Božo Mihajlović, a tužiteljica Tadić je kao rukovoditeljica Posebnog odjela za ratne zločine imala značajnu prezentaciju koja se odnosila na ostvarene rezultate Tužiteljstva BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba