Vijesti

GLAVNI TUŽILAC PREZENTOVAO REZULTATE RADA I BUDUĆE AKTIVNOSTI U PROCESUIRANJU TERORIZMA

21.05.2015. 07:54

Na XI konferenciji glavnih tužilaca u BiH, koja se održava u organizaciji VSTV-a BiH, glavni tužilac govorio je o do sada okončanim predmetima u borbi protiv terorizma u kojima su pravosnažno izrečene kazne zatvora u trajanju od više od 60 godina, kao i prioritetima jačanja kapaciteta Tužilaštva BiH za procesuiranje krivičnih djela terorizma u budućnosti.

GLAVNI TUŽILAC PREZENTOVAO REZULTATE RADA I BUDUĆE AKTIVNOSTI U PROCESUIRANJU TERORIZMA

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, kolegama je prezentovao rad Tužilaštva BiH na do sada okončanim predmetima za terorizam, u okviru kojih je procesuirano više od 15 osoba za krivična djela terorizma i aktivnosti koje imaju veze sa terorizmom.

U ovim predmetima izrečene su zatvorske kazne u ukupnom trajanju od više od 60 godina, a najveća kazna od 15 godina zatvora izrečena je za napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu, krajem oktobra 2011. godine.

U svojoj prezentaciji glavni tužilac je kolegama opisao predmete koji su okončani, kao i predmete u kojima je nedavno podignuta optužnica kao što je predmet "Damask", te predmete koji su u fazi suđenja i izvođenja dokaza, kao što su predmeti protiv Bilala Bosnića i Huseina Erdića.

Glavni tužilac Salihović istakao je da Tužilaštvu BiH u narednim mjesecima predstoji kadrovsko i tehničko jačanje Odsjeka za terorizam, koji treba biti poseban odjel u okviru Tužilaštva u kojem će raditi tužioci, istražitelji i stručno osoblje koje će raditi samo na procesuiranju predmeta terorizma, te je izrazio zahvalnost Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH što su odobrili dodatna sredstva za jačanje kapaciteta za procesuiranje i borbu protiv terorizma i terorističkih aktivnosti.

Glavni tužilac naglasio je da je Bosna i Hercegovina, u mjesecu junu prošle godine, kao prva zemlja u regiji, usvojila zakonske izmjene kojima je kažnjiv odlazak bh državljana na strana ratišta i sudjelovanje u stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama, što je vrlo bitan segment u borbi protiv terorizma, izrazito važan za međunarodnu saradnju i ugled naše zemlje, kada je u pitanju borba protiv terorizma na globalnom planu.

Također, Tužilaštvo BiH je izuzetno aktivno u jačanju i intenzivnom aktiviranju Udarne grupe i Operativne grupe za borbu protiv terorizma u kojoj sudjeluju predstavnici svih policijskih i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini.

Glavni tužilac je u cilju intenziviranja rada ovih specijalističkih tijela već održao sastanke sa ministrom sigurnosti BiH, a nedavno je u Tužilaštvu BiH održan sastanak Operativne grupe.

Kao jedan od najvažnijih segmenata u procesuiranju krivičnih djela terorizma, glavni tužilac je istakao regionalnu i međunarodnu saradnju.

U svom izlaganju, glavni tužilac je pozvao predstavnike institucija BiH i međunarodne zajednice da pomognu u jačanju kapaciteta naše zemlje za borbu protiv terorizma, sa ciljem što efikasnijeg otkrivanja, procesuiranja ali i sprečavanja krivičnih djela terorizma.

Na konferenciji su sudjelovali i zamjenici glavnog tužioca Gordana Tadić i Božo Mihajlović, a tužiteljica Tadić je kao rukovoditeljica Posebnog odjela za ratne zločine imala značajnu prezentaciju koja se odnosila na ostvarene rezultate Tužilaštva BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba