Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH UPUTILO PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA FARIOLA DIZDARIA (1987) ZBOG KRIJUMČARENJA LJUDI

20.05.2015. 15:17

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za Fariola Dizdaria, rođenog 11.07.1987. godine u Skadru, R Albanija, nastanjenog u Tirani državljanina R Albanije, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 2. KZ BiH.

TUŽILAŠTVO BiH UPUTILO PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA FARIOLA DIZDARIA (1987) ZBOG KRIJUMČARENJA LJUDI

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužilac je Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od jednog mjeseca iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka a) i b) Zakona o krivičnom postupku BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Fariol Dizdari je osumnjičen da je omogućio nedozvoljeno prevođenje državljana Republike Albanije preko carinske linije iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu.

On je osumnjičen da je počinio krivično djelo na način da je po prethodnom dogovoru, na teritoriji BiH, u automobilu čekao lice koje je pješke ilegalno, izbjegavajući mjere granične kontrole, prešlo iz Crne Gore u BiH, sa namjerom da se na području Trebinja sastane sa osumnjičenim, koji bi ga odvezao do Republike Italije, ali je izvršenje krijumčarenja spriječeno od strane ovlaštenih službenih lica.

Policijska patrola JGP Trebinje je u mjestu Klobuk izvršila kontrolu automobila koji je u vlasništvu krijumčarenog lica, gdje su na mjestu vozača zatekli osumnjičenog Fariola Dizdaria i tri strana državljana, jednog državljanina Republike Albanije i dva lica koja posjeduju lične karte Republike Bugarske, koja su u BiH ušla preko MGP Klobuk, nakon čega su čekali navedeno lice koje je pješke ilegalno prešlo iz Crne Gore u BiH, sa namjerom da zajedno sa njima nastavi put do R Italije.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba