Вијести

ПРОЦЕС ЕКСХУМАЦИЈА НА ЛОКАЛИТЕТИМА КАЗАНИ И РАДАЧА, КАО И ДРУГИМ ЛОКАЛИТЕТИМА ШИРОМ БИХ, БИЋЕ ПРИОРИТЕТ У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ

12.05.2015. 15:42

Организатор данашњег састанка је Тужилаштво БиХ, а на састанку су учествовали представници Института за нестала лица БиХ, ICMP-а и Мисије УН-а.

ПРОЦЕС ЕКСХУМАЦИЈА НА ЛОКАЛИТЕТИМА КАЗАНИ И РАДАЧА, КАО И ДРУГИМ ЛОКАЛИТЕТИМА ШИРОМ БИХ, БИЋЕ ПРИОРИТЕТ У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ

Централне теме састанка односиле су се на процесе ексхумација, као и тражења и идентификације несталих на локалитету Казани, локалитету јаме Радача, масовној гробници Јакарина Коса и депонији у Козлуку, као и другим локалитетима широм БиХ.

На састанку, који је одржан у Тужилаштву БиХ, закључено је да ће се процеси ексхумација и идентификација несталих лица проводити интензивно и приоритетно, те ће у случају било какве опструкције лица која ометају процес бити кривично гоњена.

Тужилаштво БиХ одлучно је у настојању да се утврде тачни подаци о процесу ексхумације на локалитету Казани, број до сада идентификованих жртава, те да се дефинише наставак радова на терену који је геолошки неприступачан и миниран, како би се ексхумација могла наставити.

Такође, с обзиром да постоје сазнања да се на наведеној локацији налази већи број посмртних остатака од оних који су пронађени, а дошло се и до сазнања о могућем премјештању посмртних остатака из ове гробнице на друге локације, потребно је да се изврше интензивне активности са циљем утврђивања тачног броја посмртних остатака и идентификовања жртава.

До сада су на локалитету Казани ексхумирани посмртни остаци 27 лица, од којих је само 17 жртава идентификовано.

Тужилаштво БиХ сматра процес ексхумација и идентификација несталих лица апсолутним приоритетом у процесуирању ратних злочина и у наредном периоду вршиће се интензивни процеси ексхумација у свим крајевима Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba