Vijesti

PROCES EKSHUMACIJA NA LOKALITETIMA KAZANI I RADAČA, KAO I DRUGIM LOKALITETIMA DILJEM BiH, BIT ĆE PRIORITET U NAREDNOM PERIODU

12.05.2015. 15:42

Organizator današnjeg sastanka je Tužilaštvo BiH, a na sastanku su sudjelovali predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, ICMP-a i Misije UN-a.

PROCES EKSHUMACIJA NA LOKALITETIMA KAZANI I RADAČA, KAO I DRUGIM LOKALITETIMA DILJEM BiH, BIT ĆE PRIORITET U NAREDNOM PERIODU

Centralne teme sastanka odnosile su se na procese ekshumacija, kao i traženja i identifikacije nestalih na lokalitetu Kazani, lokalitetu jame Radača, masovnoj grobnici Jakarina Kosa i deponiji u Kozluku, kao i drugim lokalitetima diljem BiH.

Na sastanku, koji je održan u Tužilaštvu BiH, zaključeno je da će se procesi ekshumacija i identifikacija nestalih osoba provoditi intenzivno i prioritetno, te će u slučaju bilo kakve opstrukcije osobe koje ometaju proces biti krivično gonjene.

Tužilaštvo BiH odlučno je u nastojanju da se utvrde tačni podaci o procesu ekshumacije na lokalitetu Kazani, broj do sada identifikovanih žrtava, te da se definiše nastavak radova na terenu koji je geološki nepristupačan i miniran, kako bi se ekshumacija mogla nastaviti.

Također, s obzirom da postoje saznanja da se na navedenoj lokaciji nalazi veći broj posmrtnih ostataka od onih koji su pronađeni, a došlo se i do saznanja o mogućem premještanju posmrtnih ostataka iz ove grobnice na druge lokacije, potrebno je da se izvrše intenzivne aktivnosti sa ciljem utvrđivanja tačnog broja posmrtnih ostataka i identifikovanja žrtava.

Do sada su na lokalitetu Kazani ekshumirani posmrtni ostaci 27 osoba, od kojih je samo 17 žrtava identifikovano.

Tužilaštvo BiH smatra proces ekshumacija i identifikacija nestalih osoba apsolutnim prioritetom u procesuiranju ratnih zločina i u narednom periodu vršit će se intenzivni procesi ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba