Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БИХ ЛИШЕН СЛОБОДЕ АЛЕШЕВИЋ МЕХМЕД (1973)

11.05.2015. 14:54

По налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине, полицијски службеници Граничне полиције БиХ, на ГП Маљевац, по уласку у БиХ лишили су слободе осумњиченог Алешевић Мехмеда, рођеног  16.04.1973. године у Бужиму.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БИХ ЛИШЕН СЛОБОДЕ АЛЕШЕВИЋ МЕХМЕД (1973)

Овај осумњичени је девети осумњичени у оквиру предмета Тужилаштва БиХ, за ратни злочин на локалитету хотела „Радоч“ у Бужиму.

С обзиром да се осумњичени налазио ван БиХ, поступајући тужилац је Граничној полицији наредио његово лишење слободе одмах по ступању на територију наше земље.

Осумњичени је под истрагом и терети се да је за вријеме рата и оружаног сукоба између Армије РБиХ, ВРС  и НО АП Западна Босна, као припадник Војне полиције 505. бригаде 5. корпуса Армије РБиХ, заједно са другим осумњиченим учествовао у ратном злочину почињеном у бившем хотелу „Радоч“ у Бужиму, који је служио као затвор.

Осумњичени се терете да су поступали супротно одредбама међународног хуманитарног права, што је за посљедицу имало да је у наведеном затвору лишено живота 8 заробљених припадника ВРС, један заробљени припадник (НО АПЗБ) и три цивила симпатизера НО АПЗБ, а у којем затвору су незаконито држани цивили и ратни заробљеници који су били изложени мучењима, силовањима и нечовјечном поступању.  

Осумњичени ће током дана  бити предат поступајућем тужиоцу који ће након испитивања осумњиченог донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране у складу са законом.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba