Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠEN SLOBODE ALEŠEVIĆ MEHMED (1973)

11.05.2015. 14:54

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici Granične policije BiH, na GP Maljevac, po ulasku u BiH lišili su slobode osumnjičenog Alešević Mehmeda, rođenog  16.04.1973. godine u Bužimu.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠEN SLOBODE ALEŠEVIĆ MEHMED (1973)

Ovaj osumnjičeni je deveti osumnjičeni u okviru predmeta Tužilaštva BiH, za ratni zločin na lokalitetu hotela „Radoč“ u Bužimu.

S obzirom da se osumnjičeni nalazio van BiH, postupajući tužilac je Graničnoj policiji naredio njegovo lišenje slobode odmah po stupanju na teritoriju naše zemlje.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH, VRS  i NO AP Zapadna Bosna, kao pripadnik Vojne policije 505. brigade 5. korpusa Armije RBiH, zajedno sa drugim osumnjičenim sudjelovao u ratnom zločinu počinjenom u bivšem hotelu „Radoč“ u Bužimu, koji je služio kao zatvor.

Osumnjičeni se terete da su postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, što je za posljedicu imalo da je u navedenom zatvoru lišeno života 8 zarobljenih pripadnika VRS, jedan zarobljeni pripadnik (NO APZB) i tri civila simpatizera NO APZB, a u kojem zatvoru su nezakonito držani civili i ratni zarobljenici koji su bili izloženi mučenjima, silovanjima i nečovječnom postupanju.  

Osumnjičeni će tokom dana  biti predat postupajućem tužiocu koji će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba