Вијести

ПОДИГНУТА ПРВА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ „ГИБРАЛТАР“

08.05.2015. 11:34

Тужилаштво БиХ подигло је прву оптужницу у предмету Гибралтар.

Оптужени су:

ПОДИГНУТА ПРВА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ „ГИБРАЛТАР“

- Стипе Прлић (1958),

- Зоран Бакула (1964), и

- Невен Куленовић (1967).

Оптужени се терете за кривична дјела злоупотребе положаја или овлаштења, примања дара и других облика користи и давања дара и других облика користи.

Оптужница је подигнута на основу доказа прикупљених током вишемјесечне истраге која је проведена у сарадњи са Државним тужилаштвом Републике Словеније, полицијским агенцијама Републике Аустрије, Државном агенцијом за истраге и заштиту (SIPA БиХ, УИО БиХ и Финансијском полицијом ФБиХ.

Оптужени се терете да су низом радњи омогућили правним лицима СВ-РСА д.о.о Сарајево и Уједињени медији д.о.о Сарајево остваривање противзаконите имовинске користи, те себи прибавили незакониту имовинску корист.

У оптужници се наводи да су, оптужени Стипе Прлић и Зоран Бакула као чланови управе ЈП ХТ д.о.о. Мостар, својим незаконитим радњама омогућили правном лицу СВ-РСА д.о.о Сарајево остваривање противзаконите имовинске користи у износу од 6.682.812,31 КМ, правном лицу Уједињени медији д.о.о Сарајево незакониту имовинску корист од 123.300,00 КМ, те себи прибавили незакониту имовинску корист Стипе Прлић у износу од 331.513,18 КМ, а Зоран Бакула у износу 386.256,86 КМ, која им је исплаћена на њихове рачуне у Републици Аустрији са рачуна компаније са сједиштем у Гибралтару, чији је опуномоћеник Невен Куленовић.

Тужилаштво БиХ ће одговорност оптужених за почињена кривична дјела доказивати саслушањем 15 свједока и извођењем око 100 материјалних доказа прикупљених током истраге.

Ова оптужница је прва оптужница у предмету Гибралтар и односи се на кривична дјела која се доводе у везу са компанијом ЈП ХТ Мостар, а истрага против осталих осумњичених, чије радње нису директно повезане са овим предузећем, се наставља у сарадњи са наведеним правосудним органима и полицијским агенцијама.

Тужилаштво БиХ наставља одлучну борбу против корупције и свих облика коруптивних кривичних дјела.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba